Numărul conturilor false pe rețelele de socializare a crescut. Îndemnul CTS!

Numărul conturilor false pe rețelele de socializare a crescut. Îndemnul CTS!

Datorită expansiunii impresionante a rețelelor de socializare, acestea au devenit baze imense de informații cu acces liber la date personale. Pentru ca utilizatorii platformelor on-line să diminueze riscul la care sunt supuși din momentul plasării informației cu caracter personal, Centrul de Telecomunicații Speciale îndeamnă utilizatorii să își modifice setările de confidențialitate, pentru ca accesul la date personale să fie restricționat pentru potențialii infractori cibernetici.

Crearea unui cont fals pe baza datelor de identificare ale unei persoane reale permite hoţilor de identitate să acţioneze în numele acestei persoane. Preponderent, aceste conturi sunt folosite pentru a lansa atacuri spam, furturi de identitate și comiterea multor alte crime cibernetice. Furtul de identitate prin reţelele de socializare poate aduce prejudicii financiare și de imagine celor care devin victimele acestui tip de inginerie socială ilegală.

În ultima perioadă s-a înregistrat sporirea numărului de plângeri în care mai multe persoane au afirmat că au identificat conturi false în diverse rețele de socializare, create pe baza identității lor. Conform statisticii internaționale, în cea mai des utilizată rețea de socializare, Facebook, circa 11,2% din conturi sunt false, chiar dacă rețeaua depune eforturi colosale și investește resurse financiare impunătoare pentru ca acestea să fie identificare și, ulterior, blocate. Pe Twitter și Instagram procentul conturilor false ar fi la nivelul de 8,5% și, repsectiv, 10%.

Conţinutul care încalcă condițiile de utilizare și politica site-ului poate fi raportat folosind butonul de Report cu filtrele specifice. După ce motivul raportării va fi identificat de reprezentanții rețelei sociale, aceștia vor aplica sancțiuni utilizatorilor raportați. Aceste sancțiuni variază de la recomandarea de a nu mai urmări utilizatorul raportat, până la ştergerea conţinutului şi suspendarea contului sau paginii acestuia. Cei care raportează referitor la depistarea identităților false, trebuie să-și motiveze opinia, răspunzând la un șir de întrebări standard. De obicei, celui acuzat i se oferă o săptămână la dispoziție, pentru ca să ofere explicații, astfel se elimină și arbitrariul.

 

Mihaela Rotari

Share