Raport: 70% din oamenii de afaceri cred că orice afacere e blocată de corupție

Raport: 70% din oamenii de afaceri cred că orice afacere e blocată de corupție

Guvernul R. Moldova a înregistrat progrese la capitolul îmbunătățirii climatului de afaceri, însă sunt mari probleme la capitolul justiție. Concluzia a fost făcută de experții IDIS Viitorul, în cadrul prezentării raportului de evaluare și monitorizare a inițiativelor Guvernului RM în 2017 pentru a îmbunătăți climatul de afaceri, transmite Oficial.

Potrivit experților Ion Tăbârță și Veceaslav Ioniță Guvernul în acțiunile sale se ghidează pe implementarea Acordului de Asociere, care creează mecanisme esențiale în dezvoltarea climatului de afaceri.

Astfel, climatul de afaceri este unul problematic. RM ocupă poziția 105 în lume în conformitate cu indicatorul Libertății Economice. În clasamentul regional ocupă locul 40 din 44 de țări ale Europei. În clasamentul „Doing Business 2017”, RM ocupă poziția 44 din 190 de țări. Cele mai mari provocări ale mediului de afaceri sunt corupția, cadrul legal imperfect, birocrația, achizițiile publice, sistemul financiar subdezvoltat.

Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare conține 10 acțiuni, cele mai multe în sarcina MEI (7), MF (2) și MSMPS (1).

S-a realizat: completări la Codul Muncii; reducerea numărului de acte permisive și licențe; simplificarea procedurii de raportare a agenților economici – raportul unic; adoptarea Legii cu privire la energetică, în conformitate cu recomandările Secretariatului Comunității Energetice; selectarea unui antreprenor general pentru construcția conductei de gaz Ungheni-Chișinău.

S-a realizat parțial: pachetul de legi de implementare a reformei instituționale în domeniul controlului de stat la activitatea de întreprinzător; adoptarea legii cu privire la întreprinderile de stat și cele municipale; elaborarea și prezentarea proiectului de Lege cu privire la eficiența energetică.

Nu s-a realizat: modificarea și completarea Hotărârii de Guvern cu privire la monitoringul financiar al întreprinderilor de stat/municipale și al Societății comerciale cu capital integral sau majoritar public; adoptarea Legii achizițiilor publice , Legii parteneriatelor public private și a Legii companiilor prestatoare de servicii comunale.

Din alte inițiative ale Guvernului: proiecte de Lege privind reducerea presiunilor organelor de forță asupra mediului de afaceri; modificarea și completarea la Legea cetățeniei și sporirea atractivității investiționale a țării prin intermediul unui instrument utilizat de mai multe state – acordarea cetățeniei prin investiție.

Cea mai mare problemă, însă, a mediului de afaceri rămâne a fi corupție și justiția. 70% din oamenii de afaceri cred că corupția blochează orice afacere, iar 60% spun că unica modalitate de ați rezolva probleme sunt căile neoficiale.

Guvernul încearcă anume cu aceste două fenomene să lupte, reieșind din mai multe acțiuni care au fost întreprinse.

Doina Secrieru

Share