Recomandări pentru cei care planifică o călătorie în afara țării, în special cei însoțiți de minori
În perioada estivală, numărul cetăţenilor moldoveni care preferă să-şi petreacă vacanţa în străinătate creşte considerabil.
Pentru a evita situaţiile incomode în punctele de trecere ale frontierei de stat din cauza necunoaşterii regulilor de traversare a hotarului, cât şi a documentelor necesare de a fi prezentate la controlul de frontieră, Poliţia de Frontieră vine cu unele recomandări.
– Verificarea, din timp, a statutului şi valabilității documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
– În cazul planificării unei călătorii cu copiii minori să se asigure că este perfectat pașaportul pentru aceștia. Din 2011, fotografia și datele copilului nu se mai plasează în pașaportul părinților, fapt ce obligă ca din primele zile ale nașterii să se perfecteze documentul de călătorie. Precizăm că în conformitate cu Legea Nr. 269 din 09.11.1994 copii până la 18 ani pot călători însoţiţi de un reprezentant legal, fără acordul celuilalt reprezentant legal. În cazul călătoriilor peste hotare pentru copiii cu „ÎNSOŢITORI” împuterniciţi de Dumneavoastră, Vă rugăm ca în momentul autentificării la Biroul Notarial a declaraţiei de împuternicire a însoţitorului, să vă asiguraţi că anume această persoană ulterior se va prezenta cu declaraţia şi cu actele personale ce vor adeveri intenţia sa de a călători împreună cu minorul în punctul de recere a frontierei de stat. Mai multă informație puteți consulta la rubrica TRAVERSARE MINORI, amplasată pe pagina oficială a Poliţiei de Frontieră.
– În cazul în care beneficiaţi de pluralitatea de cetăţenii la traversarea hotarului să prezentaţi paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi e recomandat să aveți cu dvs un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere și chiar va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat.r
– Dacă călătoria e planificată cu mijlocul de transport personal, conducătorul auto pe lângă actele de călătorie trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Din iulie 2017, Poliția de Frontieră nu verfică împuternicirea notarială pentru mijlocul de transport. !!! Certificatul de înmatriculare provizoriu permite folosirea mijlocului de transport doar pe teritoriul Republicii Moldova.
– din data de 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, beneficiază de regim liberalizat de vize cu statele membre ale UE/Schengen. Respectați cu stricteţe condiţiile de intrare în aceste state, pentru a nu face cale întoarsă la frontieră.
– Dacă apar întrebări adiționale cu privire la traversarea frontierei de stat, participanții la traficul transfrontalier pot contactata ofițerii de la Linia Verde 022 259 717, care este disponibil 24/24.
– Venim cu solicitarea către călători să tranziteze toate punctele de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea cozilor. În ajutor este pusă la dispozitia fiecărui călător cu aces la internet aplicația ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei cu statut rutier.
– Ajunși în punctele de trecere, dar și la frontieră, să manifestați înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.
Mihaela Rotari