Viceministru: Moldova este pregătită să implementeze protecţia integrată a plantelor la nivel național

Viceministru: Moldova este pregătită să implementeze protecţia integrată a plantelor la nivel național

În ultimii doi ani, FAO a colaborat cu Moldova pentru elaborarea unui program național de management integrat de protecţie al plantelor sau MIPP. Cu peste 6 000 de fermieri mici instruiți în tehnici de minimizare a utilizării pesticidelor, rezultatele proiectului au fost prezentate astăzi în cadrul unui seminar final, informează Oficial.

Intitulat „Sprijin pentru adaptarea și implementarea managementului integrat de protecţie al plantelor în Moldova”, proiectul și-a realizat obiectivele prin intermediul instruirilor în teren pentru fermieri, furnizare de echipamente și consolidarea capacităţilor instituţionale.

Evenimentul de astăzi a prezentat și rezultatele unui proiect ce are ca scop sprijinirea producătorilor de fructe de pădure la scară mică. Moldova a primit asistență tehnică pentru a evalua situația actuală și a planifica dezvoltarea ulterioară a sectorului bacifer.

„FAO a oferit sprijin la fiecare etapă a procesului, de la elaborarea documentelor strategice la multiple traininguri și vizite de studiu pentru angajații de stat de la MADRM și ANSA și școli de câmp pentru fermieri cu oferirea de echipament tehnic pentru demonstrații”, a declarat Vasile Luca, viceministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. „Acum, după doi ani de activitate, putem spune că Moldova este pregătită să implementeze protecţia integrată a plantelor la nivel național și suntem recunoscători pentru sprijinul tehnic din partea FAO”.

Maxim Usatîi, fermier din Glodeni si beneficiar al proiectului, a participat la seminarul de totalizare.”Fermierii au văzut avantajele MIPP în școlile de câmp și le-au testat pe propriile terenuri”, a spus Usatîi. „Nu numai că produsele sunt mai bune, cu mai puține substanțe chimice, dar și costurile noastre au fost reduse. Prin urmare, suntem primii care suntem interesați de punerea în aplicare a tehnicilor MIPP și coordonarea eforturilor noastre cu autoritățile statului „.

„Punerea în aplicare a MIPP trebuie să fie un efort la nivel național și de aceea ne-am concentrat pe pregătirea tuturor părților interesate și pe promovarea colaborării și comunicării între autoritățile statului, agricultori și experți”, a declarat expertul FAO privind producția și protecția plantelor, Artur Shamilov. El a subliniat contribuția pozitivă a Agenției Naționale pentru Dezvoltare Rurală (ACSA) în organizarea școliilor de camp și furnizarea de expertiză locală.

Pentru continuitate și eficiență, FAO a corelat activitatea MIPP cu eforturile depuse pentru susţinerea producătorilor mici de fructe de pădure, a remarcat Shamilov.

„Sectorul bacifer este un sector în care implementarea MIPP poate genera un potențial economic ridicat și poate reduce sărăcia rurală”, a spus el. „Am terminat evaluarea națională a sectorului și suntem bucuroși să anunțăm un alt proiect pe următorii doi ani, axat pe consolidarea capacităților fermierilor mici în producerea fructelor de pădure”. În următorii doi ani, producătorii de fructe de pădure vor  fructe de pădure mai productive și mai rezistente, importate din străinătate.

De menționat că, managementul integrat de protecţie al plantelor sau MIPP reprezintă o abordare ecosistemică a producției și protecției culturilor care combină diferite strategii și practici de gestionare pentru a crește culturi sănătoase și pentru a minimiza utilizarea pesticidelor. FAO promovează această abordare a protecției culturilor și o consideră drept pilon al intensificării durabile a producției vegetale și a reducerii riscului generat de pesticide.

Programul MIPP al FAO cuprinde în prezent trei programe regionale (Asia, Orientul Apropiat și Africa de Vest) și mai multe proiecte naționale independente.

Doina Secrieru

Share