Vasile Spinei: Îngrădirea accesului la informație al jurnaliștilor încalcă în mod grosolan dreptul publicului de a fi informat

Vasile Spinei: Îngrădirea accesului la informație al jurnaliștilor încalcă în mod grosolan dreptul publicului de a fi informat

La Universitatea de Stat din Moldova (USM) a avut loc o nouă Conferință cu tema „Accesul la informație și transparențe în procesul decizional: legislație, realitate, perspective”, transmite Oficial.

Anual, conferințele se desfășoară cu genericul „O persoană activă este una bine informată, o persoană neinformată este cu ușurință manipulată”. Scopul Conferinței este de a familiariza studenții, viitori jurnaliști, cu diverse aspecte, atât teoretice, cât și practice, ale dreptului la informație și de participare a publicului în procesul de luare a deciziilor.

Moderatorul conferinței, Vasile Spinei, coautorul Legii privind accesul la informație, lector universitar, a subliniat importanța acestui act pentru democratizarea societății, transparentizarea procesului de luare a deciziilor.

„Spre regret, chiar și după 18 ani și ceva de la adoptarea legii, după ratificarea de către țara noastră a Convenției Consiliului Europei cu privire la accesul la documentele oficiale, la noi accesul la informație al publicului, și mai ales al jurnaliștilor, devine tot mai dificil. E o situație paradoxală, deoarece fără o deschidere reală a guvernării este imposibilă implicarea publicului în procesul de realizare a strategiilor, politicilor, sarcinilor curente, orientate spre integrarea europeană. Totodată, îngrădirea accesului la informație al jurnaliștilor, împiedicarea acestora de a-și exercita atribuțiile de documentare, întârzierea răspunsurilor, trunchierea acestora, răspunsurile formale la solicitări de informații încalcă în mod grosolan dreptul publicului de a fi informat”, a menționat Vasile Spinei.

Experții Ion Bunduchi, Asociația APEL, Dumitru Țâra, Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare, Igor Volnițchi, analist politic, scriitor, Eugeniu Râbca, jurist, au pus în discuție un șir de probleme legate de independența presei, manipularea de către politicieni a jurnaliștilor, iar prin intermediul acestora – al publicului, ceea ce conduce la îndoctrinarea acestora, la asimilarea unor informații și opinii false, la cultivarea unor alegători docili.

De asemenea, vorbitorii Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, Lilia Zaharia de la Asociația Presei Independente, au remarcat importanța instruirii permanente a jurnaliștilor, pornind de la evoluția vertiginoasă a spațiului informațional, la fel, educației mediatice a publicului, desfășurarea unei campanii STOP-FALS cât mai eficiente.

Tatiana Puiu, reprezentanta organizației internaționale Freedom House în Moldova și Andrei Dumbrăveanu, doctor în științe, au accentuat necesitatea perfectării cadrului local privind apărarea dreptului la informație. În favoarea acestei opinii au venit Victor Moșneag și Diana Gațcan, jurnaliști de investigație de la Ziarul de Gardă.

În concluzie, participanții la Conferință au subliniat necesitatea solidarizării jurnaliștilor, aplicarea în practică a liberului acces la informație, atenționării autorităților publice care ar trebui să reacționeze prompt la cazurile de îngrădire a accesului la informație, de intimidare a jurnaliștilor pentru critică. De asemenea, au fost înaintate un șir de recomandări pentru facilitarea accesului la informație, extinderea și aprofundarea transparenței în procesul decizional.

Conferința se află la cea de-a XV-a ediție și organizată de Centrul „Acces-info”, Departamentul Teoria și Practica Jurnalismului al USM și Consiliul de presă.

Mihaela Rotari

Share