Ziua Siguranței pe Internet în R.Moldova va avea logo-ul – „Fii schimbarea, uneștete pentru un internet mai bun”

Ziua Siguranței pe Internet în R.Moldova va avea logo-ul – „Fii schimbarea, uneștete pentru un internet mai bun”

Anual în luna februarie se desfășoară Ziua Siguranței pe Internet, lansată în 2004 în cadrul unui Proiect al Uniunii Europene.

În acest an, în Republica Moldova, Ziua Siguranței pe Internet va avea logo-ul ”Be the change: unite for a better internet – Fii schimbarea, uneștete pentru un internet mai bun” și va fi desfășurată cu implicarea activă și eforturile comune ale guvernului, societății civile și reprezentanților mediului de afaceri.

Potrivit IGP, evenimentul va cuprinde o serie de acțiuni dedicate promovării siguranței online și securității informației, creșterii nivelului de conștientizare a populației asupra amenințărilor din mediul online.

Astfel, Centrul pentru combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Național de Investigații planifică mai multe acțiuni pentru promovarea unui internet mai sigur, cu coparticiparea mai multor parteneri printre care: Ministerul Culturii, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Centrul de Guvernare Electronică, Direcției Securitate Publică a IGP, Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Agenţia pentru Protecţia Moralităţii, Centrul Internaţional “La Strada”, Centrul Național pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal, Centrul Național de prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Mass-media, prestatorii de servicii (telefonie mobilă, internet, televiziune prin cablu etc.).

Abuzul sexual asupra copiilor și exploatarea sexuală a copiilor reprezintă forme deosebit de grave de infracțiune. Abuzul sexual în copilărie este un eveniment extrem de traumatizant ce poate schimba o persoană pentru toată viața, cauzând întreruperea dezvoltării emoționale, spirituale, intelectuale, sexuale și influențând negativ interesul social, iar persistența acestuia subminează valorile fundamentale ale societății moderne.

Luând în considerație importanța siguranței pe Internet, Centrul pentru combaterea crimelor informatice al INI a participat activ la elaborarea web site-ului cu adresa: ”http://internetsigur.md/”, destinat protecției drepturilor tinerilor pe Internet. Portalul a fost realizat cu susţinerea financiară a proiectului comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei.

În această ordine de idei, atragem repetat atenția tuturor părinților, tutorilor și educatorilor asupra seriozității problemei menționate, pentru a fi precauți şi a monitoriza navigarea în siguranță a copiilor în spațiul virtual.

Pentru mai multe detalii cu privire la pericolele spaţiului Internet, puteţi accesa web site-ul:http://internetsigur.md/index.php/promotional-materials-ro. Pe site pot fi găsite inclusiv și spoturi video, audio și postere promoționale, precum și legislația relevantă.

Actualmente, ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice întreprind în continuare măsuri de prevenire a abuzului și exploatării sexuale a copiilor în Internet, precum și acțiuni orientate spre stabilirea utilizatorilor implicați în săvârșirea acțiunilor perverse sau distribuirea pornografiei infantile.

În cazul în care ați devenit victima unor astfel de acțiuni sau cunoașteți despre un asemenea caz, vă sugerăm să apelați la numerele de telefon:022 577 153, 078 090 902  – Unitatea de gardă a Inspectoratului Național de Investigații sau la adresa e-mail a Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice: ccci@mai.gov.md.

Menționăm, că Ziua Siguranţei pe Internet a devenit un eveniment important în calendarul siguranţei online a peste 100 de ţări şi mii de organizaţii.

Mihaela Rotari

Share