Comunitatea științifică bate alarma: Perspectivele de viitor ale RM sunt sumbre
Comunitatea științifică din R.Moldova a lansat un apel către partidele politice, prin care solicită ca în programele partidelor politice, de rând cu alte domenii de importanţă majoră pentru progresul societăţii, să se regăsească şi ştiința, tehnica şi tehnologiile avansate drept condiţie-cheie pentru relansarea economiei naţionale, dezvoltarea învăţământului de performanţă şi prosperarea ţării în perspectivă.
O declarație în acest sens a fost semnată de către Membrii Sfatului Academicienilor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei – academicienii: T.Furdui, N.Andronachi, M.Cimpoi, M.Ciobanu, E.Doga, Gh.Ghidirim, A.Roşca, S.Toma, Gh.Ţâbârnă și membrii corespondenţi: A.Ciobanu, S.Dumitrachi.
Savanţii sunt îngrijoraţi de indiferenţa elitei politice vizavi de ştiinţă, de ignorarea rolului acesteia în dezvoltarea societăţii contemporane, fapt confirmat şi de trendul descendent, în ultimii ani, al alocării mijloacelor financiare pentru cercetare. Comunitatea oamenilor de ştiinţă califică această situaţie drept alarmantă, generând previziuni sumbre pentru perspectivele de viitor ale ţării.
“Este necesar ca în societate să fie promovată o atitudine matură vizavi de cercetare şi de menirea ştiinţei, de rolul acesteia în realizarea strategiei de dezvoltare a statului, pentru a motiva tinerii specialişti să se încadreze mai activ în activitatea de cercetare. Atât liderii politici, cât şi guvernanţii, savanții şi întreaga societate trebuie să-şi îmbine eforturile în vederea confirmării rolului central al ştiinţei în dezvoltarea ţării în care dorim să trăi”, susțin academicienii.
Oamenii de știință au lansat acest apel deoarece au constatat că, „programele de guvernare ale partidelor politice, promisiunile liderilor politici în campania de alegeri în parlament referitor la cercetare, de facto, nu susţin ştiinţa, întrucât nu prevăd suport financiar şi promovarea acesteia, iar conceptele privind dezvoltarea statului nu se bazează pe succesele ştiinţei ca forţă motrice a dezvoltării societăţii”.
Comunitatea științifică este sigură că fără știință RM nu are viitor. “Domnilor lideri politici şi ai societăţii civile, suntem ferm convinşi că fără o atitudine împotriva neglijenţei propriei societăţi, fără recunoaşterea şi promovarea oficială a ştiinţei ca prioritate naţională, Republica Moldova nu are viitor”, susțin autorii apelului.
Mihaela Rotari