Justițiarii sunt instruiți în ”îmbogățire ilicită”
Procurorii, judecătorii și ofițerii anticorupție sunt instruiți cum să aplice corect prevederile legislative privind ”confiscarea extinsă” și ”îmbogățirea ilicită” a funcționarilor publici, în cadrul unul training de două zile, început astăzi la Ministerul Justiției.
Experți din Lituania, Hong Kong și România prezintă participanților cele mai bune practici privind aplicarea măsurilor anticorupție și le atrag atenția asupra impedimentelor cu care s-ar putea confrunta pe parcursul implementării prevederilor referitoare la îmbogățirea ilicită.
Prezent la deschiderea sesiunii de instruire, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a mulțumit formatorilor STAR și reprezentanților Băncii Mondiale pentru susținerea inițiativelor Ministerului Justiției. ”Am preluat ideea unor astfel de traininguri de la colegii din România, care au beneficiat de un program similar și care au recomandat insistent o astfel de instruire și pentru specialiștii din Republica Moldova. Avem legi bune, dar pentru a obține rezultatele așteptate e necesar ca acestea să fie aplicate corect. Îmbogățirea ilicită și confiscarea extinsă a averii sunt instrumente noi pentru țara noastră, dar care pot fi foarte eficiente în combaterea corupției dacă vor fi utilizate corect și profesionist, a reiterat ministrul Justiției.
În context, Oleg Efrim a menționat că la sfârșitul anului trecut Parlamentul a adoptat un amplu pachet de legi anticorupție, iar unele dintre inițiative au început să funcționeze. ”Legea cu privire la testarea integrității a intrat în vigoare în august 2014, dar deja au fost înregistrate efecte pozitive: mai mult de 50 de funcționari, inclusiv judecători, au comunicat Centrului Național Anticorupție că li s-a propus mită. Ridicarea imunității judecătorilor pentru cauze de corupție a avut drept efect punerea sub învinuire a mai multor judecători corupți, doi dintre aceștia fiind condamnați la 7 și respectiv 8 ani de detenție pentru acte de corupție. Rezultatele acestor politici nu pot fi imediate. Trebuie să fim mai insistenți și să aplicăm pas cu pas prevederile legii”, a mai spus ministrul Justiției.
Și reprezentanții Băncii Mondiale au reiterat importanța implementării corecte a măsurilor anticorupție adoptate de autorități. ”Avem o colaborare foarte eficientă cu Ministerul Justiției și salutăm inițiativa unui parteneriat la acest capitol”, a mai spus Carolina Odobescu, reprezentant al Băncii Mondiale.
Trainingul ”Modul şi buna aplicare a legislaţiei în vederea îmbogăţirii ilicite şi recuperarea profiturilor infracționale” este organizat de către Ministerul Justiţiei în colaborare cu Banca Mondială şi Iniţiativa StAR, care reprezintă un parteneriat comun al Băncii Mondiale şi Biroului Națiunilor Unite împotriva Drogurilor si Criminalității. Instruirea face parte dintr-o serie de traininguri organizate de la începutul acestui an cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Băncii Mondiale, Institutului Național al Justiției, și care vor continua și în 2015. Pe parcursul anului 2013 au avut loc alte șase traininguri pe subiecte anticorupție, cu sesiuni separate dedicate bunelor practici în aplicarea confiscării extinse în alte țări: România, Italia.
Maria Roșca