Studiu îngrijorător al specialiştilor: Poluarea poate afecta fătul, cu efecte pe două generaţii

Studiu îngrijorător al specialiştilor: Poluarea poate afecta fătul, cu efecte pe două generaţii

În timpul vârfurilor de poluare cu particule fine, expunerea femeilor însărcinate duce la efecte nefaste asupra creşterii şi metabolismului fătului, consecinţele făcându-se simţite pe două generaţii, conform Institutului naţional de cercetări agronomice (INRA) din Franţa, preluat de directmatin.fr. Potrivit unui studiu ştiinţific, nanoparticulele emise de motoarele diesel se regăsesc la nivelul placentei şi chiar în sângele fătului femeilor însărcinate. Mai rău este că efectele pot afecta două generaţii. Acestea sunt concluziile lucrărilor coordonate de INRA şi postate de instituţia ştiinţifică pe site-ul său.

Concret, Institutul dezvăluie faptul că, în timpul vârfurilor de poluare cu particule fine, expunerea femeilor însărcinate poate provoca efecte nefaste asupra creşterii şi metabolismului fătului pe două generaţii, adică asupra copilului şi potenţialilor nepoţi. „Copiii cu greutate scăzută prezintă în general mai multe riscuri să dezvolte boli cardiovasculare la vârsta adultă, iar datele ştiinţifice arată că ar fi posibile efecte asupra celei de-a doua generaţii (nepoţi)”, precizează INRA. „Gameţii (spermatozoizi sau ovule – n.r.) se formează în uter. Dacă această dezvoltare este perturbată de o modificare a mediului matern, anomaliile se vor transmite”, explică Pascale Chavatte-Palmer, coordonator al proiectului INRA.

 Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii au observat femele de iepure gestante care au inhalat gaze de eşapament de motor diesel dotat cu filtre de particule la niveluri apropiate de vârfurile de poluare din marile oraşe. Încă de la jumătatea perioadei de gestaţie – la circa 15 zile – au apărut semne de retard de creştere fetală. La termen, lungimea capului a fost mai mică, fiind asociată cu o micşorare a circumferinţei taliei. Ecografiile au mai arătat şi o scădere a aportului sanguin la placentă, cu reducerea nutrienţilor esenţiali pentru dezvoltarea fătului. Este prima oară când oamenii de ştiinţă trag un semnal de alarmă asupra faptului că nanoparticulele de diesel inhalate pot traversa bariera placentară şi ajunge în sângele fătului. Pascale Chavatte-Palmer nu vrea însă ca femeile să intre în panică. „Mesajul pe care vrem să îl transmitem este că, atunci când pragul de alertă la particulele fine din aer este depăşit, cele mai sensibile persoane sau vulnerabile nu sunt numai cele în vârstă, copiii sau astmaticii. Şi femeile însărcinate fac parte din această categorie şi trebuie să fie ţinta unor mesaje sanitare”, care să recomande în principal în reducerea activităţilor fizice, în aer liber şi în interior, precum şi a deplasărilor pe marile axe rutiere şi pe marginea lor, mai ales în perioadele de vârf, relatează stiripesurse.ro cu referire la Agerpres.
Share