ANSA: În preajma sărbătorilor de Paşti, supravegherea specialiştilor asupra comercializării produselor alimentare e la nivel sporit

ANSA: În preajma sărbătorilor de Paşti, supravegherea specialiştilor asupra comercializării produselor alimentare e la nivel sporit

Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a vorbit despre măsurile întreprinse de ANSA în scopul excluderii riscurilor de consum de către poulaţie a produselor neconforme, despre importanţa informării corecte privind selectarea, procurarea şi prepararea produselor alimentare pentru masa de sărbătoare. Despre aceasta el a vorbit în cadrul unui briefing de presă.    

Directorul adjunct, Ion Toma, a specificat în luarea sa de cuvânt, că în preajma sărbătorilor de Paşti, supravegherea specialiştilor ANSA asupra comercializării produselor alimentare este la nivel sporit. Aceasta se efectuează începînd cu procesul abatorizării animalelor şi păsărilor, procesării cărnii, peştelui şi laptelui, desfăşurarea investigaţiilor de laborator, pentru a oferi certificarea naţională şi la nivel de producător şi dreptul de plasare a produselor pe piaţă.

Astfel, specialiştii din cadrul întreprinderilor de procesare a cărnii şi a abatoarelor şi cei din cadrul laboratoarelor de expertiză sanitar-veterinară din pieţile agro-alimentare îndeplinesc un lucru enorm, dat fiind faptul că volumul produselor plasate în pieţile agro-alimentare se triplează în această perioadă.

Activitatea specialiştilor este direcţionată asupra tuturor tipurilor de produse alimentare: de la cele cu grad ridicat de perisabilitate, cum ar fi carnea proaspătă, peşte şi produse din peşte, produse lactate, fructe  şi legume şi pînă la cele care provin în stare conservată, de la întreprinderi specializate.

Sărbătorile pascale vin concomitent cu apariţia legumelor proaspete autohtone care necesită o monitorizare deosebită în vederea corespunderii limitei admisibile de nitraţi şi a indicilor de inofensivitate, în cazul utilizării preparatelor de uz fitosanitar, responsabilitate care revine specialiştilor ANSA. Totodată, o mare responsabilitate le revine specialiştilor din cadrul posturilor sanitar-veterinare şi fitosanitare din cadrul punctelor de trecere a frontierei de stat, care efectuează controlul asupra corespunderii legislaţiei naţionale din punct de vedere documental şi fizic, atît a produselor de origine animală, cît şi non-animală. Admiterea produselor se face doar după prelevarea probelor şi desfăşurarea investigaţiilor de laborator privind corespunderea indicilor de inofensivitate, iar mai apoi aceste produse pot fi plasate pe piaţă.

La închierea briefingului, jurnaliştii, însoţiţi de către Ion Toma şi Roman Vengher, şef al Direcţiei municipale de siguranţă a alimentelor au întreprins o vizită la Piaţa Centrală a Chişinăului, unde au luat cunoştinţă de activitatea subdiviziunilor ANSA, privind asigurarea inofensivităţii şi controlul produselor comercializate, atât de origine animală cât şi de origine vegetală. În laboratoare şi, nemijlocit la tejghele, jurnaliştilor le-a fost demonstrată metodologia controlului documentelor de provinienţă şi, în special, prelevarea probelor ce determină calitatea produselor.

La piaţa engross de pe strada Calea Basarabiei, ziariştii au luat cunoştinţă de funcţionarea diferitor subdiviziuni ale acestei, celei mai moderne pieţe, cât şi de activitatea specialiştilor ANSA, care reuşesc să îndeplinească la nivelul exigenţelor toate procedeile de control a inofensivităţii legumelor şi fructelor produse în ţară şi de import.   

DSC01201 DSC01211 DSC01220 DSC01241 DSC01243 DSC01267 DSC01270

Mihaela Rotari

Share