Eduard Grama, despre recolta de grâu din acest an: Este unul din cele mai bune rezultate din ultimii ani

Eduard Grama, despre recolta de grâu din acest an: Este unul din cele mai bune rezultate din ultimii ani

În contextul finalizării campaniei de seceriș Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate totalurile recoltării culturilor cerealiere, leguminoase de grupa I și a rapiței în anul curent.

 „Conform datelor preliminare pe care le avem la ziua de azi, au fost plantate 371 mii de ha de grâu, iar volumul global recoltat constituie 1283 mii de tone. Este un rezultat foarte bun cu o medie pe țară de 3,1 tone la ha. Este unul din cele mai bune rezultate din ultimii ani. Din cantitatea recoltată, 55-60% va fi grâu alimentar, ce reprezintă 760-800 mii de tone. Necesitatea Republicii Moldova este de 350-400 mii de tone de grâu alimentar”, a declarat ministrul Eduard Grama.

În anul curent se înregistrează o creștere a recoltelor obținute la toate culturile cerealiere și leguminoase de grupa I, comparativ cu anul 2015 precum și cu media ultimilor cinci ani.

„Perioada de semănat a grâului, urmare a schimbărilor climatice, s-a deplasat cu o lună. Astfel, perioada optimă este mijlocul lunii octombrie începutul lunii noiembrie. Luna mai și iunie au fost foarte favorabile din punct de vedere a volumului precipitațiilor. Totuși, ploile au contribuit la dezvoltarea unor boli la producătorii care nu au respectat măsurile de protecție”, a declarat Mihail Suvac, șeful Direcție politici de producție, procesare  și reglementări de calitate a produselor vegetale.

Astfel, productivitatea medie la 1 ha obținută este în creștere cu 15 % față de anul 2015 (2,7 t/ha), și este în creștere cu 19 % comparativ cu media ultimilor cinci ani (2,6 t/ha).

Potrivit MAIA, rezultate mai bune s-au înregistrat în raioanele: Florești – o recoltă medie la hectar de 4,89 t, Taraclia – 4,26 t/ha, Soroca – 4,20 t/ha, Leova – 4,21 t/ha. Rezultate mai joase comparativ cu media pe republică au obținut raioanele: Briceni – 2,70 t/ha, mun. Chișinău și Basarabeasca – 2,80 t/ha, Edineț – 3,0 t/ha.

În acest an recoltarea cerealelor a început la sfârşitul lunii iunie și s-a finalizat la sfârșitul lunii iulie. Condiţiile climatice în perioada de efectuare a lucrărilor de recoltare în fond au fost favorabile.

De menționat că o recoltă a grâului de peste 1200 mii tone a fost înregistrată în ultimii 30 de ani de 5 ori (anii: 1994, 1996, 1998, 2009, 2016).

Mihaela Rotari

Share