Este timpul să zicem adio crizei medicamentelor din Moldova! Autoritățile au găsit soluția

Este timpul să zicem adio crizei medicamentelor din Moldova! Autoritățile au găsit soluția

Am văzut cum mulți oameni aparent sănătoși se sting într-o clipă ca o lumânare în vânt. Aceasta este și cazul persoanelor care trăiesc cu HIV și pentru care orice infecție oportunistă le poate fi fatală.

Potrivit statisticilor oficiale, în Republica Moldova este înregistrat un număr cumulativ de peste 11 mii cazuri de HIV. Aproximativ 300 de persoane decedează din cauze asociate acestei maladii. Din fericire, acum avem tratamente eficiente care permit pacienților să trăiască o viață lungă și sănătoasă atâta timp cât primesc îngrijire la timp. Doar anul trecut, 4500 de persoane din toată țara au primit tratament antiretroviral.

O amenințare majoră la adresa sănătății persoanelor care trăiesc cu HIV este întreruperea tratamentului. Dacă pacienții nu mai iau medicamentele necesare, există un risc major ca ele să fie ineficiente atunci când ei reiau cursul de tratament. Deci, aderența la tratament este pentru persoanele care trăiesc cu HIV o chestiune de viață și de moarte.

Imaginați-vă ce criză s-ar declanșa dacă piața s-ar confrunta brusc cu o lipsă acută de medicamente vitale.

În 2015, exact așa și s-a întâmplat. Sistemul de sănătate al Republicii Moldova s-a confruntat cu o criză severă, provocată de devalorizarea bruscă a monedei naționale, măsurile de austeritate și gestionarea necorespunzătoare a stocurilor de medicamente.

Ministerul Sănătății a solicitat în scurt timp asistența noastră pentru a ajuta la gestionarea achizițiilor de medicamente vitale. În cursul anului 2017, am procurat medicamente și alte dispozitive medicale pentru tratarea și diagnosticarea bolilor incluse în nouă programe naționale și speciale de sănătate, în conformitate cu standardele corporative ale PNUD, utilizând instrumente moderne și proceduri transparente de achiziții publice.

Mecanismele de achiziție bazate pe canale internaționale sunt o practică obișnuită în mai multe țări. Achiziționarea medicamentelor în această manieră este una logică, deoarece:

  1. Programele naționale de combatere a epidemiilor nu dispun adesea de fonduri suficiente în bugetul de stat. Orice încercare de a economisi timp și resurse poate fi fatală pentru cei viața cărora se află în pericol.
  2. Astfel de mecanisme asigură calitatea medicamentelor în conformitate cu standardele internaționale.
  3. Alegerea modelului de achiziții internaționale ajută și la combaterea corupției, o problemă majoră în țări precum Moldova.

Uitați-vă la câteva exemple. În tratamentul diabetului zaharat, achizițiile au ajutat la economisirea a 57% din costurile prevăzute pentru anul 2017. Acest lucru a ajutat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să dubleze cantitățile de medicamente procurate pentru tratamentul diabetului, ajutând un număr mai mare de persoane să beneficieze de tratamentul necesar.

În mod similar, datorită proiectului PNUD, am economisit 37% din bugetul alocat pentru programul de tratament si profilaxie a HIV/SIDA, ceea ce înseamnă aproximativ 300 mii dolari SUA. Prin acest proiect de asistență în domeniul achizițiilor de medicamente, am realizat o investiție solidă în salvarea mai multor vieți.

În calitate de manager de proiect al acestei inițiative PNUD, sunt bucuros să împărtășesc faptul că întreprindem, de asemenea, pași importanți în direcția transparenței achizițiilor. Ne angajăm permanent în comunicare deschisă cu toate părțile interesate și oferim acces complet și în timp real la informațiile disponibile. Următorul nostru pas ar fi punerea în aplicare a instrumentelor de achiziții publice electronice (e-procurări) pentru a asigura o mai bună transparență, responsabilitate și eficiență pentru procesul de achiziții publice în domeniul sănătății. O astfel de platformă, bazată pe principiul „oricine poate urmări orice”, ar contribui la creșterea încrederii sectorului de afaceri în achizițiile de stat, crearea unei concurențe sănătoase și, prin urmare, economisirea banilor din bugetul de stat.

În mod firesc, dorim ca inițiativa noastră să fie mai mult decât o măsură temporară – sperăm că va deveni un model de care va beneficia populația Moldovei pe termen lung. Doar dacă reușim să reformăm integral sistemul de achiziții publice, putem avea un impact durabil asupra sistemului de sănătate al Republicii Moldova și bunăstării populației sale.

sursa: md.undp.org

Mihaela Rotari

Share