Guvernul își dorește formarea unui dialog dintre instituțiile academice și autoritățile publice

Guvernul își dorește formarea unui dialog dintre instituțiile academice și autoritățile publice

Declarația a fost făcută de către Prim-ministrul Chiril Gaburici, în cadrul vizitei sale la Institutul Național de Cercetări Economice (INCE), unde au fost discutate subiecte privind situația social-economică și demografică din Republica Moldova. 

În debutul întrevederii, Premierul a menționat că dezvoltarea economică este una dintre cele trei priorități de bază ale Guvernului – unitate națională, supremația legii și economie sustenabilă. Șeful Executivului s-a arătat încrezător că cercetările efectuate de specialiștii în economie și demografie, inclusiv din cadrul INCE, sunt foarte importante în procesul de elaborare a strategiilor și politicilor statului, în special în domeniul social-economic.

”Vrem să cunoaștem viziunea Dumneavoastră asupra aspectelor ce vizează dezvoltarea economică a țării, să vedem ce trebuie să includem în planul nostru de acțiuni la acest capitol, pentru ca să obținem rezultate imediate, dar și pe o perioadă mai lungă”, a precizat Prim-ministrul.

Timp de aproape două ore, Premierul și echipa sa de consilieri au discutat cu specialiștii în economie și demografie, din cadrul INCE, care sunt măsurile prioritare privind redresarea situației economice și asigurarea stabilității financiare din Republica Moldova, precum și diverse soluții pentru depășirea impedimentelor în dezvoltarea țării.

Directorul INCE, Alexandru Stratan, a prezentat Premierului rezultatele activității instituției și colaborării acesteia cu autoritățile publice din domeniu – principalii beneficiari ai studiilor și cercetărilor academice, realizate de către angajații institutului. Alexandru Stratan a  exprimat disponibilitatea INCE de a contribui, în continuare, la dezvoltarea multilaterală a țării, inclusiv la elaborarea strategiilor și planurilor anticriză în domenii relevante.

În cadrul discuției, au fost prezentate tendințele și prognozele evoluției economice a țării noastre, factorii care influiențează diverse procese social-economice, dar și propuneri privind măsurile care urmează să fie luate pentru îmbunătățirea situației.

În opinia specialiștilor de la INCE, la etapa actuală este deosebit de important să fie restabilită încrederea populației atât în autoritățile statului, cât și în instituțiile financiare. Totodată, se impune aplicarea unor măsuri de consolidare a cadrului instituțional și normativ, pentru promovarea unor politici eficiente și sporirea calității vieții oamenilor.

În context, Chiril Gaburici a menționat că Guvernul este interesat în formarea unui dialog eficient dintre instituțiile academice și autoritățile publice, pentru a cunoaște mai bine opiniile și prognozele de evoluție în diverse domenii, dar și pentru a lua măsuri de depășire a provocărilor, bazate pe dovezi științifice.

Părțile au convenit asupra menținerii unei comunicări permanente, inclusiv prin intermediul Consiliului Economic al Prim-ministrului.

 

Maria Roşca

Share