Oficial! Toate instituţiile de învăţămînt din ţară dispun de fişe şcolare
Toate instituțiile de învățămînt din țară dispun de astăzi de fişe şcolare, documente care prezintă o informaţie succintă despre fiecare şcoală în parte. Fişele, care au fost elaborate de Ministerul Educației, sînt de astăzi deschise pentru publicul larg, fiind plasate pe site-ul Ministerului Educației (http://edu.gov.md/ro/fi-a-colii/).
Fişa şcolii conține informații despre numărul de elevi și mediile examenelor pe diferite trepte de școlarizare, numărul de profesori și nivelul lor de calificare, bugetul instituţiei şi limba de predare. Toată informația este plasată într-un context general, fiind posibilă compararea datelor cu mediile pe raion și pe țară.
Urmărind datele din fișe, fiecare persoană interesată poate vedea de cîți bani dispune o anumită instituție de învățămînt și cîte resurse revin în medie pentru un elev. Astfel, în document se conține cifra exactă a bugetului instituției și felul în care acesta a fost gestionat de administrația școlii, fiind indicate toate capitolele de cheltuieli, inclusiv retribuirea muncii angajaților, mijloacele alocate pentru formarea profesională a cadrelor didactice, precum și plățile pentru servicii.
Un capitol aparte al fișei școlilor se referă la performanțele elevilor din fiecare instituție de învățămînt, fiind prezentate date privind rata de promovare a examenului de bacalaureat și nota medie la acest examen. Totodată, sînt indicate notele medii la examenul de absolvire a gimnaziului, precum și nota medie la evaluările finale din învățămîntul primar.
Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, publicarea fișelor vine să confirme angajamentul Ministerului Educației pentru promovarea unui sistem de învățământ de calitate bazat pe corectitudine, performanță și transparență.
„Investițiile în educație vor duce la îmbunătățirea calității și sporirea performanței elevilor doar dacă vor fi făcute în mod echitabil și responsabil”, a subliniat ministrul.
Ministerul Educației menționează că toată responsabilitatea pentru corectitudinea datelor din fișele școlilor revine administrațiilor instituțiilor de învățămînt care au furnizat informațiile.
Conform datelor de la 10 octombrie 2014, în Republica Moldova activează 1354 de instituții de învățămînt general.
Mihaela Rotari