Parlamentul RM a adoptat ratificarea Convenției Poștale Universale de la Doha

Parlamentul RM a adoptat ratificarea Convenției Poștale Universale de la Doha

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat ratificarea Convenției Poștale Universale și a actelor sale adiționale, semnate la Doha, pe 11 octombrie 2012. Actele menționate au drept scop dezvoltarea continuă a serviciilor poștale  în dependență de schimbările ce au loc pe piața comunicațiilor poștale internaționale.

Ratificarea actelor Uniunii Poștale Universale semnate la Doha va oferi Republicii Moldova mai multe avantaje, inclusiv asigurarea tranzitului liber a scrisorilor în statele membre a Uniunii, organizarea și exploatarea serviciilor internaționale financiare, asistență tehnică privind promovarea tehnologiilor poștale noi, precum și posibilitatea de a participa la seminare, conferințe și cursuri de perfecționare continuă a angajaților din sectorul poștal.

Convenția Poștală Universală semnată în 2012 asigură regulile comune de funcționare a serviciul poștal universal și stabilește normele generale privind activitatea serviciilor poștale de expediere a scrisorilor și coletelor. Totodată, documentele semnate vin să reglementează trimiterile poștale pentru nevăzători, asigure securitatea poștală și dreptul la compensare pentru trimiterile spoliate sau pierdute, stabilește noi prevederi privind procesarea datelor cu caracter personal și impulsionează dezvoltarea serviciilor poștale electronice.

Uniunea Poștală Universală a fost înființată în 1874 și reprezintă principalul forum de cooperare între administrațiile poștale a 192 țări membre. Misiunea Uniunii este de a dezvolta comunicarea în plan socio-cultural și comercial între statele membre și dezvoltarea serviciului poștal universal. Republica Moldova este membru plenipotențiar al UPU începând cu 16 noiembrie 1992.

 

Mihaela Rotari

Share