PCRM a explicat de ce va boicota alegerile prezidențiale

PCRM a explicat de ce va boicota alegerile prezidențiale

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a explicat pe larg de ce la 3 septembrie 2016, Comitetul Central al PCRM a luat decizia de a boicota alegerile prezidențiale din Moldova.

Iată explicațiile PCRM:

„1.Moldova este un stat capturat, actuala structură a Parlamentului nu reflectă voința exprimată de popor la alegerile parlamentare, iar apropiatele alegeri ale președintelui îi vor permite regimului mafiot corupt să se statornicească și mai trainic în structurile puterii

Puterea a substituit Constituția prin deciziile Curții Constituționale, organ obligat să vegheze respectarea Legii Fundamentale, dar care în fapt o modifică potrivit dorinței stăpînilor săi din coaliția de guvernare. La 4 martie a.c., cu ajutorul trădătorilor cumpărați de ea din alte partide și al complicilor de la flancul politic de stînga, coaliția de la putere și structurile ei au săvîrșit o răsturnare constituțională. Urzind un joc pe seama așteptărilor și stării de spirit ale poporului țării, ea a pus la cale un proces de alegeri directe ale președintelui țării. Și a făcut acest lucru în mod grosolan și cinic, depășind cadrul legii, deoarece n-au existat și nici nu există temeiuri legale pentru luarea unei asemenea decizii.

2. Există doar două căi de modificare a Constituției

Prima — în Parlament, cu votul a numai puțin de 68 de deputați. A doua –prin referendum. Dar ceea ce a întreprins guvernarea — modificarea Constituției printr-o decizie a Curții Constituționale — este un act ilegal. În conformitate cu legislația în vigoare, începînd cu 8 februarie 2016, Parlamentul era obligat să înceapă toate procedurile necesare pentru alegerea președintelui în Parlament. Dar majoritatea parlamentară, uzurpînd puterea, a ignorat această obligație. De ce? Pentru că ea însăși a și planificat ca în viitorul apropiat să schimbe regulile de joc. Ceea ce s-a și întîmplat la 4 martie.

3. Alegerile președintelui Republicii Moldova sunt nelegitime, iar viitorul președinte este condamnat la rolul de marionetă cu împuterniciri ilimitate

Ca rezultat al modificării Constituției Republicii Moldova, înfăptuită în deplină conformitate cu legislația din anul 2000, Moldova a trecut de la forma de guvernare prezidențial-parlamentară la forma parlamentară. Împuternicirile președintelui țării au fost limitate, el urmînd să fie ales de Parlament. Dar în pofida faptului că respectiva hotărîre a fost una definitivă și irevocabilă, în martie 2016, Curtea Constituțională a anulat modificările introduse în art.art. 78 și 89 ale Constituției, în care este consemnată procedura de alegere a șefului statului, reîntorcînd astfel alegerea președintelui de către întregul popor. Totodată, forma de conducere a statului nu s-a schimbat – Moldova a rămas republică parlamentară, în care președintele țării exercită majoritatea împuternicirilor sale doar coordonîndu-și activitatea cu alte ramuri ale puterii.

Prin urmare, nici unul din actualii candidați nu va putea să-și îndeplinească nici una din promisiunile sale populiste, dacă acest lucru nu le va permite să-l facă actualul regim guvernant, care, și după alegerea oricui ar fi la funcția de președinte, va păstra pîrghiile puterii în mîinile sale. Concetățeni, luați aminte! Atunci cînd vi se spune contrariul, asta nu-i altceva decît o minciună premeditată!

4. Participarea la alegerea nelegitimă a președintelui înseamnă o antrenareîn jocul regimului guvernant
Principalele forțe politice, inclusiv așa-numitele partide de opoziție, au căzut de acord și au acceptat regulile neconstituționale de joc, iar liderii lor, pînă nu demult parteneri de proteste antiguvernamentale, s-au transformat în concurenți electorali.

Pentru implementarea noilor condiții de alegere a președintelui, majoritatea parlamentară, în mare grabă, a introdus modificări în Codul Electoral. Modificările definitive au fost adoptate doar cu o lună înainte de începerea campaniei de colectarea semnăturilor. Fracțiunea PCRM este singura care nu a delegat reprezentanții săi în grupul de lucru pentru introducerea unor modificări în Codul Electoral, insistînd ca situația să fie readusă în cadrul constituțional. PCRM subliniază că înaintarea de către partide a candidaților săi este o legitimizarea deciziei din 4 martie a Curții Constituționale, precum și a altor decizii anticonstituționale – din trecut și din viitor. Participînd la alegeri, fiecare candidat și alegător acordă ajutor regimului guvernant, contribuie la capturarea definitivă a țării.

Guvernării îi va fi favorabil oricare candidat care va cîștiga alegerile și acesta va fi nevoit să activeze în avantajul ei. La fel ca și ultimul șef de stat al Moldovei, așa-numitul președinte ales de întregul popor va deveni o păpușă la fel de ascultătoare în mîinile grupării mafiotice de la noi.

De acum astăzi, participanții la actuala cursă electorală și-au dat consimțămîntul la îndeplinirea rolului de marionetă a regimului, s-a mulțumit cu osul ce i-a fost aruncat și a renunțat la revendicarea de a fi organizate în țară alegeri parlamentare anticipate.

5. Ce va urma după alegeri?

După alegerile neconstituționale, Moldova se va cufunda și mai adînc în haos. Noul președinte, deși ales de întregul popor, în actuala componență a Parlamentului, a Curții Constituționale și a întregii structuri a puterii va fi limitat în împuterniciri. În cazul în care va încerca să acționeze în mod de sine stătător, deciziile lui sau vor fi anulate de Curtea Constituțională, sau el va fi destituit din funcție de majoritatea parlamentară prin procedura de impicment.

Președintele nu va putea nici să dizolve Parlamentul, după cum promit unii candidați, nici să declare alegeri parlamentare anticipate, nici să numească el, ci nu majoritatea parlamentară, candidatura la funcția de prim-ministru. În final, speranțele poporului la o îmbunătățire a vieții sale se vor transforma într-o deziluzie profundă.

6. De ce doar boicotare?

Noi, comuniștii, ca și toți cetățenii cu judecată sănătoasă, considerăm că unica modalitate justă de a-i pune la punct pe capturatori este boicotarea acestor alegeri. Partidul Comuniștilor face apel către toți alegătorii țării să nu participe la această farsă anticonstituțională. Noi nu recunoaștem legalitatea alegerilor și nu vom recunoaște nici legitimitatea oricărui candidat ales.

În ultimă instanță, boicotul din partea alegătorilor, precum și refuzul candidaților de a participa la cursa electorală vor conduce la zădărnicirea planurile regimului guvernant și la alegeri parlamentare anticipate. Și anume asta va da posibilitatea de a schimba starea de lucruri din Moldova. Partidul Comuniștilor, împreună cu poporul și cu alte formațiuni politice, de acum are experiența zădărnicirii referendumurilor antipopulare planificate de autorități în anii 2000 și 2010. Zădărnicirea votării președintelui sau prezența scăzută la secția de vot va influența negativ nivelul de încredere față de putere și va sublinia nelegitimitatea candidatului ales.

7.Comuniștii propun

O soluție constituțională de ieșire din criză este doar dizolvarea Parlamentului și organizarea pînă la sfîrșitul anului curent a unor alegeri parlamentare anticipate. La începutul lui 2017 trebuie să fie desfășurat un referendum constituțional cu privire la schimbarea regimului de guvernare. Doar cu toții împreună vom reuși să înlăturăm de la putere actualul regim mafiot corupt”.

„Boicot alegerilor prezidențiale! Noi pledăm pentru alegeri anticipate în Parlament!”, a conchis PCRM.

Doina Secrieru

Share