Pericol de îngheț în toată țara: Recolta de fructe poate fi compromisă!
Rămîne valabilă avertizarea meteorologilor cu privire la pericolul îngheţurilor pe întreg teritoriul ţării până pe 24 aprilie curent, la sol şi izolat în aer, de la – 1°C pînă la -3°C.
La moment, dispunem de tabelul temperaturilor înregistrate în perioada 14-21 aprilie.
În condiţiile scăderii continue a temperaturilor şi menţinerii acestora în timp, recolta de fructe poate fi compromisă, întrucît la plantele pomicole, speciile sîmburoase, s-a început vegetaţia activă – înflorirea.
Ca rezultat, formaţiunile de rod pot fi afectate, gradul afectării fiind determinat de specie, mărimea temperaturii, ritmul scăderii acesteia, termenul de menţinere a temperaturilor joase, amplasarea plantaţiilor de livezi pe teren, starea agrotehnică de întreţinere a plantaţiei în perioada de vegetaţie a anului precedent etc.
O recoltă normală de fructe a speciilor sămînţoase (25-30 t/ha) este asigurată de 5-10 % din numărul total de flori, iar de specii sîmburoase (10-15 t/ha), respectiv, de 15-20 %.
Temperaturile scăzute din a doua jumătate a lunii aprilie, precum şi cele care ar putea urma în prima jumătate a lunii mai, pot avea un impact negativ asupra recoltei de fructe drupacee (speciile sîmburoase),
Important este că, producătorii agricoli să întreprindă toate măsurile posibile întru diminuarea impactului negativ provocat de temperaturile joase, şi anume: asigurarea perdelelor de fum, menţinerea unui ritm lent de scădere a temperaturii prin mişcarea turbulentă a maselor de aer cu ajutorul stropitoarelor din dotare şi a altor mijloace. Astfel, gradul de afectare a organelor reproductive va fi diminuat.
În cazul dacă nu vor fi întreprinse măsuri de prevenire a consecinţelor provocate de îngheţuri, recolta poate fi compromisă în mărime de 15, pînă la 75 la sută, iar în unele cazuri şi 90 la sută.
Doina Secrieru