Președinta CEC: În ultimii ani, am realizat pași importanți pentru perfecționarea considerabilă a procesului electoral

Președinta CEC: În ultimii ani, am realizat pași importanți pentru perfecționarea considerabilă a procesului electoral

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat astăzi proiectul „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, informează Oficial.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a vorbit despre importanța proiectului în cadrul alegerilor din Republica Moldova.

„Alegerile corecte, incluzive și accesibile reprezintă baza oricărei democrații și dezideratul Comisiei Electorale Centrale. Republica Moldova a trecut prin mai multe provocări și s-a confruntat cu mai multe probleme, respectiv CEC apreciază înalt aceste inițiative și experiențe pe care le oferă partenerii proiectului. La 21 noiembrie curent se vor împlini 20 de ani de la adoptarea Codului electoral și de la oferirea CEC – statutului de autoritate electorală permanentă. Pe parcursul ultimilor ani, noi am realizat pași importanți pentru perfecționarea considerabilă a procesului electoral și datorită susținerii partenerilor de dezvoltarea în cadrul proiectului PNUD, reforma sistemului electoral din Moldova va continua. În cadrul proiectului, ne propunem să avem date mai precise din Registrul de stat al alegătorilor, să informăm mai corect și mai profund alegătorii cu privire la drepturile constituționale, să organizăm alegeri mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități și pentru grupurile minoritare, dar și să contribuim la îmbunătățirea cadrului legal în conformitate cu standardele europene”, a declarat ea.

În același timp, Coordonatoarea Rezidentă a ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, a vorbit despre îmbunătățirea democrației în Republica Moldova, grație proiectului PNUD.

„Acest eveniment reprezintă o fază nouă a unui proiect deja foarte bine cunoscut și implementat în țară cum ar fi îmbunătățirea democrației în Moldova prin intermediul alegerilor incluzive și transparente. Continuarea acestor activități, cum ar fi educația civică, pentru a asigura și acoperi toate segmentele populației în țară, toate acestea vor contribui la asigurarea unei participări mai active și la îmbunătățirea proceselor democratice în țară”, a precizat ea.

Amintim că, PNUD activează în aproximativ 170 de țări și teritorii, inclusiv Republica Moldova, contribuind la eradicarea sărăciei, precum și la reducerea inegalităților și a excluziunii.

Mihaela Conovali

Share