Raport: Fiscul a depistat peste 130 de cazuri de încălcare a legislației

 Raport: Fiscul a depistat peste 130 de cazuri de încălcare a legislației

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2016,  a supus verificărilor 452 contribuabili, prin ieşiri la faţa locului şi/sau prin aplicarea metodelor şi surselor indirecte de estimare a obligaţiilor fiscale.

Astfel, au fost întocmite 262 acte de control, cu emiterea a 134 decizii asupra cazurilor de încălcare a legislaţiei, inclusiv referitor la încălcările ce vizează corectitudinea calculării şi achitării plăţilor salariale, impozitelor și defalcărilor aferente lor.
Ca rezultat au fost calculate suplimentar la buget impozite, taxe şi alte plăţi în sumă totală de 3 073 mii lei, inclusiv prin metode şi surse indirecte 884,1 mii lei, din suma totală au fost achitate 1 646,6 mii lei.

Pentru încălcarea prevederilor legislației în vigoare aferente raporturilor de muncă, în baza deciziilor adoptate au fost calculate:
• impozit pe venit reţinut din plăţile salariale în sumă de 157,2 mii lei, inclusiv calculat prin metode şi din surse indirecte 54,3 mii lei;
• contribuţii de asigurări sociale de stat în sumă de 1 017,4 mii lei;
• prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă de 1 408,2 mii lei;
• penalităţi, sancţiuni şi alte impozite în sumă de 490,2 mii lei.
În cadrul controalelor respective au fost identificate 118 persoane care practică munca „la negru” şi beneficiază de salarii „în plic”, suma estimată a lor fiind de 1 750 mii lei.

SFS a întocmit 4 449 procese-verbale contravenţionale pentru desfășurarea activității ilicite, cu aplicarea sancţiunilor în sumă de 4 797,4 mii lei; 59 procese-verbale contravenţionale  au fost întocmite cu consemnarea încălcărilor şi abaterilor de la prevederile actelor legislative şi normative ce ţin de domeniul raporturilor de muncă, cu aplicarea sancţiunilor contravenţionale  în sumă de 56 mii lei; 2 125 de contribuabili au fost aduşi în cadrul legal prin:
– eliberarea a 1 574 patente de întreprinzător,
– angajarea a 458 persoane în calitate de salariaţi,
– înregistrarea a 17 întreprinderi individuale, 32 societăţi cu răspundere limitată şi 44 gospodării ţărăneşti (de fermieri).

Pentru promovarea politicilor de educaţie juridică şi civică a salariaţilor, pentru informarea şi consultarea în domeniul relațiilor de muncă, precum şi pentru asigurarea transparenţei activităţii, de către SFS au fost realizate:
– 533 seminare pentru angajaţii şi angajatorii din sectoarele cu risc sporit privind consecinţele negative ale acceptării salariului neoficial (privarea de dreptul la asistenţă medicală, la o pensie decentă, la concediu etc.);
– 44 seminare pentru informarea tineretului studios referitor la pericolul antrenării în escrocheriile fiscale şi despre legislaţia muncii, securitatea şi sănătatea în muncă (cu prezența a 1 055 tineri din 38 instituţii de învățământ preuniversitar);
– 152 publicaţii în presă şi emisiuni la posturile de televiziune locale cu tematica  privind dezavantajele achitării salariilor „în plic” şi practicării muncii „la negru”.

Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) pentru perioada ianuarie-septembrie 2016 a întreprins acţiuni în vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor din domeniul muncii. Astfel, sub aspectul respectării actelor legislative şi normative din domeniul relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 3326 vizite de control, preponderent în sectorul public.

Au fost monitorizate 2740 unități cu un număr de 112,1 mii salariaţi, dintre care 70,4 mii femei (inclusiv 24751 din mediul rural) și 16 minori. În cadrul vizitelor de control la 42 unități şi 16 angajatori-persoane fizice au fost depistate 117 persoane ce activau fără forme legale de angajare, inclusiv 35 femei și 14 minori.

De către inspectorii de muncă au fost întocmite 57 procese-verbale cu privire la contravenţie, care se înglobează în numărul total de procese-verbale cu privire la contravenție. Ca rezultat al acţiunilor întreprinse  19 persoane au fost repuse în drepturi, fiindu-le legalizate relaţiile de muncă cu angajatorii.

Au fost întreprinse vizite de lucru în comun cu reprezentanţii subdiviziunilor teritoriale ale sindicatelor fiind efectuate 49 vizite de control, cu examinarea a 7 petiţii.  De comun cu colaboratorii SFS a fost efectuat 1 control.

În contextul monitorizării modului şi termenelor de achitare a salariilor în sectorul real, de către inspectorii de muncă în perioada de gestiune au fost întreprinse vizite de control la 36 agenţi economici, care admit restanţe la plata salariilor (8,7 milioane de lei – față de 1339 persoane, inclusiv 302 femei).

De către inspectorii de muncă au fost stabilite termene de lichidare a restanţelor salariale. Au fost întocmite 16 procese-verbale cu privire la contravenţie, care se înglobează în numărul total de procese-verbale cu privire la contravenție.

Ulterior a fost raportat despre lichidarea  restanțelor salariale în sumă de 1,5 milioane de lei.
Odată cu încetarea acţiunii moratoriului asupra controlului de stat, începând cu 1 octombrie 2016, Serviciul Fiscal de Stat a reinițiat procedura de planificare a controalelor.

Doina Secrieru

Share