Raportul privind executarea fondurilor AOAM pentru 2016, aprobat
Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a aprobat în şedinţa sa de joi, 27 aprilie, raportul privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2016, potrivit unui comunicat de presă.
Directorul general al CNAM, Dumitru Parfentiev, a menţionat în cadrul prezentării raportului că fondurile AOAM au înregistrat pe parcursul anului trecut o creştere dinamică. Volumul total al veniturilor a constituit peste 5 miliarde 764 milioane de lei, cu 13,8% mai mult faţă de anul precedent.
Cea mai mare pondere (54,7%) în totalul acumulărilor a revenit primelor de asigurare sub formă de contribuţie procentuală, după care urmează transferurile de la bugetul de stat (41,1%) pentru persoanele asigurate de Guvern şi primele AOAM în sumă fixă (1,5%).
Comparativ cu 2015, încasările primelor AOAM în cotă procentuală au crescut cu 14,1% datorită majorării fondului de remunerare a muncii la nivel de ţară. Anul trecut, transferurile de la bugetul de stat în fondurile AOAM au fost efectuate integral, conform prevederilor stabilite.
Totodată, cheltuielile din fondurile AOAM au constituit peste 5 miliarde 673 milioane de lei. Cea mai mare parte (98,2%) din totalul acestora a fost alocată din fondul de bază, pentru achitarea serviciilor medicale curente. În acest scop au fost direcţionate peste 5 miliarde 570 de milioane de lei, în creştere cu 13,7% faţă de 2015. Mai mult de jumătate (50,8%) din mijloacele financiare ale fondului de bază a fost alocată pentru asistenţa medicală spitalicească, iar pentru asistenţa medicală primară – 31%, dintre care 24,6% le reprezintă mijloacele destinate medicamentelor compensate. Cheltuielile pentru preparatele compensate au constituit în jur de 425 milioane de lei, fiind în creştere cu 52% faţă de anul precedent.
Din fondul de rezervă al AOAM au fost alocate, în 2016, peste 15 milioane de lei pentru salarizarea medicilor rezidenţi. În comparaţie cu anul precedent, cheltuielile efectuate din acest fond s-au majorat cu cca 200 de mii de lei.
Mijloacele financiare acordate din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale au constituit 12 milioane 800 mii de lei. Aceşti bani au fost destinaţi achitării contractelor de finanţare încheiate în anii precedenţi. Aproape 80% din totalul cheltuielilor fondului respectiv au fost direcţionate instituţiilor medico-sanitare publice din centrele raionale şi sectorul rural.
Din fondul măsurilor de profilaxie au fost efectuate anul trecut cheltuieli de peste 2 mln 500 mii de lei, orientate în mare parte spre procurarea vaccinurilor, desfăşurarea măsurilor de promovare a modului sănătos de viaţă.
Raportul privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2016 urmează a fi prezentat spre aprobare Guvernului, iar ulterior Parlamentului.
Menţionăm că în cadrul aceleiaşi şedinţe a fost prezentată şi informaţia privind executarea veniturilor şi cheltuielilor fondurilor AOAM în primul trimestru al anului curent.
Mihaela Rotari