Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă va fi modernizat

Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă va fi modernizat

Ministerul Sănătății va reforma Serviciul de Asistenţă Medicală Urgenţă. Guvernul a aprobat Programul Naţional de dezvoltare în acest sens pentru anii 2016 – 2020. Documentul reprezintă un plan de acțiuni strategice, care vor contribui la creşterea şanselor de supravieţuire a pacienților, reducerea ratei deceselor care pot fi prevenite și va spori încrederea populaţiei în sistemul de sănătate.

Programul prevede dezvoltarea și punerea în aplicare a unui sistem unic integrat cu alte servicii specializate de urgenţă. Pe parcursul următorilor patru ani, Ministerul Sănătății planifică să procure 400 de unități de transport tip B și 150 de ambulanțe tip C, în corespundere cu standardele europene și recomandările OMS. Unitățile de transport sanitar vor fi dotate cu dispozitivele medicale necesare pentru acordarea asistenței medicale urgente, capabile să stabilizeze și să mențină funcțiile vitale ale pacienților critici până la transportarea lor la spital. În acest sens vor fi investiți circa 1,34 miliarde de lei.

O altă prevedere importantă a Programului Național este regionalizarea dispeceratelor și integrarea acestora în cadrul unităţilor de pompieri, care va fi unul din pașii importanți pentru pregătirea implementării Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Dispeceratele urmează să fie dotate cu tehnologii moderne, staţii radio, radiotelefoane și sisteme informaționale de monitorizare, evaluare și control (GPS). În perspectivă, persoanele cu deficienţe de auz şi de vorbire vor putea solicita urgența prin intermediul tehnologiilor informaţionale precum SMS, Skype etc.

Mai mult decât atât, acest document prevede renovarea şi modernizarea tuturor departamentelor, unităţilor şi compartimentelor de primiri urgenţe din cadrul instituțiilor medicale. De asemenea, atât operatorii dispeceratelor, cât și medicii de urgență, felcerii și paramedicii vor beneficia de programe de instruire continuă şi de perfecţionare.

În anul 2015, Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă a deservit peste 985 mii de solicitanți. În prezent, Republica Moldova are 350 de unităţi de transport sanitar, dintre care 295 sunt funcționabile, fiind înregistrat un deficit de cel puțin 100 de ambulanțe. Acestea au un grad înalt de uzură și sunt dotate insuficient cu defibrilatoare, pompe de perfuzie, aparate de respiraţie artificială, aparate pentru oxigenoterapie, ceea ce micşorează şansele de supravieţuire ale pacienţilor și incapacitatea ambulanțelor de a transporta persoanele grav bolnave.

Costul estimativ al Programului de dezvoltare a Serviciului de Asistență Medicală Urgentă constituie circa 2,558 miliarde de lei. Finanțarea se va efectua din contul și în limita mijloacelor aprobate anual în bugetul public național, precum și din alte surse, pe care Ministerul Sănătății le va atrage inclusiv din proiectele investiționale străine.

 

Mihaela Rotari

Share