Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI a dat start exerciţiului de stat major „ Prut 2016”

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI a dat start exerciţiului de stat major „ Prut 2016”

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI a dat start exerciţiului de stat major „ Prut 2016”. Aplicaţiile au început la Centrul Operaţional de Dirijare a Situaţiilor Excepţionale cu desfăşurarea ulterioară în teren.

La deschiderea oficială a evenimentului a participat  Directorul de Ţară pentru Moldova  a Băncii Mondiale, Alex Kremer, Secretarul General al Guvernului Tudor Copaci, Secretarul de Stat al MAI  Mihail Beregoi şi Şeful Serviciului Situaţii Excepţionale, Mihail Harabagiu.

Oficialii s-au arătat interesaţi de aplicaţii, întrucât Republica Moldova este ţara în care se înregistrează situaţii excepţionale cu caracter natural, iar o bună pregătire şi testarea capacităţilor de intervenţie, mobilizează structurile de stat responsabile de gestionarea situaţiilor excepţionale.

În cadrul exerciţiului sunt antrenaţi responsabili din aproape 20 de ministere şi agenţii guvernamentale, care timp de două  zile  vor avea rolul de factori de decizie în gestionarea calamităţilor naturale. Mai mult, persoanele vor testa abilităţile de comunicare de criză şi luarea deciziilor importante în lichidarea  consecinţelor situaţiilor excepţionale.

Activitatea responsabililor are loc în Centrul Operaţional de Dirijare a Situaţiilor Excepţionale, de pe str. Gh. Asachi, 69 din mun. Chişinău, unde condiţiile de lucru şi echipamentul  oferă posibilitatea efectivului de a activa la standarde europene.

Banca Mondială  a finanţat construcţia Centrului Operaţional, care şi-a început activitatea în luna noiembrie 2014.

Directorul de Ţară, Alex Kremer   a specificat importanţa colaborării cu Serviciului Situaţii Excepţionale. Oficialul a declarat că este foarte mândru de parteneriatul cu salvatorii, afirmând că  dezastrele  trebuie gestionate  în mod adecvat, pentru că acestea să nu se răsfrângă asupra populaţiei pe mulţi ani înainte.

Exerciţiul de stat major va fortifica capacităţile structurilor responsabile de gestionarea situaţiilor excepţionale şi va oferi noi oportunităţi de lichidare eficientă a consecinţelor. Aplicaţiile vor continua în teren cu implicarea a peste 300 de participanţi din cadrul subdiviziunilor MAI, dar şi specialişti din România şi Ucraina.

Conform scenariului în apropiere de localitatea Zagarancea, raionul Ungheni, vor fi desfăşurate mai multe situaţii tactice, unde pompierii, salvatorii şi poliţiştii vor interveni în forţă. Aplicaţiile vor culmina cu înmânarea de diplome  la sfârşitul zilei de 18 mai 2016.

Maria Roșca

Share