Ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, aprobat

Ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, aprobat

Ratificarea Acordului de finanțare (a doua finanțare adițională) dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare  în vederea realizării Proiectului „Agricultura Competitivă” a fost aprobată de către legiuitori în cadrul ședinței Parlamentului care a avut loc, vineri, 23 septembrie.

Potrivit unui comunicat al MAIA, acordul prevede alocarea Republicii Moldova a unui credit în valoare de 10 milioane dolari SUA. Obiectivul Proiectului vizează sporirea competitivităţii sectorului agroalimentar al ţării prin susținerea procesului de modernizare a sistemului de management al securităţii alimentare; facilitarea accesului pe piaţă pentru agricultori, precum şi integrarea practicilor de agro-mediu şi de gestionare durabilă a terenurilor. Finanțarea adițională presupune extinderea activităților care au înregistrat succese considerabile, în special, în cadrul Componentei 2 a Proiectului: „Îmbunătățirea potențialului de acces la piețe”. De asemenea, Acordul de Finanțare Adițională presupune o restructurare a proiectului, în vederea realocării mijloacelor rămase din Componenta 5: „Compensații pentru susținerea vânzărilor” la Componenta 1: „Consolidarea managementului siguranței alimentelor”.

În discursul său, viceministrul Iurie Ușurelu a menționat: „Din suma totală de 10 milioane dolari SUA, 8 milioane vor fi direcționate pentru investiții în infrastructura post-recoltare. Spre deosebire de prima etapă, a doua finanțare adițională include două compartimente noi: apicultura, precum și colectarea și procesarea laptelui. Totodată, pentru susținerea grupurilor de producători de succes în vederea sporirii competitivității, precum și pentru a le permite acestora să atragă noi membri, un grup de producători va putea primi granturi consecutive, astfel încât valoarea cumulativă a acestora să nu depășească plafonul maxim permis, 350.000 dolari SUA.”.

Implementarea acestui acord de finanțare adițională pentru proiectul ”Agricultura Competitivă în Moldova” este preconizată începând cu 1 septembrie 2016 până la 30 iunie 2019. Maturitatea împrumutului este de 20 ani, taxa de angajament – 0,5%, taxa de deservire – 0,75% și dobânda – 1,25%, perioada de grație 5 ani.

De asemenea, în cadrul ședinței deputații au aprobat modificarea și completarea Legii privind identificarea și înregistrarea animalelor și legii privind activitatea sanitar-veterinară. Totodată, au fost aprobate modificări și completări la Legea cu privire la stabilirea principiilor și a cerințelor generale ale legislației privind siguranța alimentelor.

Maria Roșca

Share