Belarus respectă decizia Republicii Moldova de asociere la UE

Belarus respectă decizia Republicii Moldova de asociere la UE

Președintele Parlamentului Igor Corman și președinții fracțiunilor parlamentare au avut o întrevedere cu Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, aflat într-o vizită oficială la Chișinău.

”Vizita dvs. va da un impuls suplimentar relațiilor noastre tradiționale de prietenie, iar acordurile de colaborare între Republica Moldova și Belarus, semnate ieri la Chișinău, vor impulsiona dinamica cooperării moldo-belaruse. Mi-aș dori ca relațiile moldo-belaruse să devină un exemplu de cum trebuie construite relațiile de cooperare între țări, indiferent de modelul lor de dezvoltare”, a menționat Igor Corman în debutul întrevederii.

Președintele Parlamentului a precizat că asocierea la UE a Republicii Moldova reprezintă o cale sigură spre modernizare, proiectul de integrare europeană fiind, în același timp, unul care presupune păstrarea și dezvoltarea relațiilor de colaborare cu partenerii tradiționali din Est. ”Acordul de Asociere cu UE, semnat și ratificat de Republica Moldova, reprezintă un fundament pentru viitorul european al Republicii Moldova și nu vine în contradicție cu prevederile Acordului de Comerț Liber cu statele CSI”, a spus Igor Corman.

Șeful Legislativului a pledat pentru consolidarea relațiilor de cooperare moldo-belaruse pe diverse dimensiuni, accentuând importanța intensificării acestora la nivel parlamentar, în conformitate cu prevederile Acordului de colaborare, semnat între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Națională a Republicii Belarus. Referindu-se la cooperarea parlamentară, Igor Corman a menționat că Republica Moldova a pledat constant, în cadrul Adunării Parlamentare Euronest, pentru ca Republica Belarus să devină un partener de dialog și să nu fie izolată.

La rândul său, Alexandr Lukașenko a declarat că Republica Belarus este deschisă pentru colaborare cu țara noastră, în special pentru intensificarea cooperării comercial-economice. ”Așteptăm vinurile moldovenești în cantități mai mari pe piața belarusă. Sunt excelente și nici nu au nevoie de publicitate”, a declarat Președintele Republicii Belarus.

Totodată, Alexandr Lukașenko a declarat că Belarus respectă decizia Republicii Moldova de asociere la UE. ”În contextul actual, asocierea la UE a Republicii Moldova este un proiect de dezvoltare corect ales. UE dispune de posibilități, inclusiv financiare, pentru a vă ajuta să vă dezvoltați și să vă modernizați”, a spus Alexandr Lukașenko.

Elena Popa

Share