Declarație: „Noi suntem gata să studiem limba română, dar voi nu faceți absolut nici o condiție pentru a o studia”

Declarație: „Noi suntem gata să studiem limba română, dar voi nu faceți absolut nici o condiție pentru a o studia”

Reprezentantul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova, Serghei Mișin, este nemulțumit de felul în care guvernarea discriminează populația vorbitoare de limba rusă, transmite Oficial.

În cadrul unei conferințe de presă, Serghei Mișin a menționat că discriminarea se face la nivelul Ministerului Justiției, a puterii locale și parlamentare.

„1/3 din populația țării este discriminată anume de majoritatea parlamentară. Toate proiectele de legi sunt scrise în limba moldovenească, iar în rusă nu este nici unul. Deputații au aruncat limba rusă la gunoi și se folosesc de limba română, nu moldovenească. Noi suntem gata să studiem limba română, dar voi nu faceți absolut nici o condiție pentru a o studia. Ne spuneți doar că suntem obligați și atât. Declarați că proiectele de legi trebuie supuse dezbaterilor, dar cum putem noi, populația vorbitoare de rusă, să participăm la aceste dezbateri, dacă proiectul de lege e scris în română. Mulți moldoveni chiar nu pot descifra ce noțiuni sunt scrise acolo. Noi suntem gata să luptăm pentru ca limba rusă să fie declarată în R. Moldova limbă multinațională. Vom lupta și vom face ca limba moldovenească să fie declarată limbă de stat, iar limba rusă – multinațională”, a spus Serghei Mișin.

Potrivit Consiliului pentru prevenirea și combaterea discriminării, prin faptul că site-urile celor 3 structuri nu conțin informații în limba rusă, se încalcă 9 acte normative.

Mihaela Rotari

Share