Președinta CEC: Realizăm o serie de acțiuni cu scopul ridicării gradului de conștientizare a drepturilor electorale a persoanelor cu dizabilități

Președinta CEC: Realizăm o serie de acțiuni cu scopul ridicării gradului de conștientizare a drepturilor electorale a persoanelor cu dizabilități

Comisia Electorală Centrală (CEC) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, grație parteneriatului cu societatea civilă și donatorii internaționali, au lansat o serie de materiale de educație electorală accesibile pentru diverse grupuri de alegători pentru viitoarele alegeri parlamentare, informează Oficial.

Președinta CEC, Alina Russu, a declarat că, potrivit statisticilor, în RM sunt peste 180 de cetățeni cu dizabilități.

„CEC și-a propus ca toți cetățenii să aibă acces în mod egal în secțiile de votare, în cabina de vot, și să-și exercite dreptul la vot, fără nici o dificultate, dar și informațiile despre procesele electorale să fie adaptate la toate categoriile de cetățeni. Astfel, în vederea realizări acestui obiectiv și în vederea desfășurării campaniei electorale de informare și educare civică, noi am acordat, acordăm și vom acorda o atenție deosebită la activitățile pe această dimensiune. Toate materialele noastre vor fi ajustate necesităților diferitor categorii de cetățeni. Am avut mai multe sesiuni de informare pentru alegătorii cu diverse tipuri de dizabilități”, a precizat ea.

Totodată, Alina Russu a menționat că, în prezent, CEC își modelează pagina oficială – www.cec.md, dar și pagina de informare și educare civică – votează.md.

„Am pus accent, inclusiv și pe partea ca aceste pagini să fie accesibile persoanelor cu dizabilități vizuale. Astfel, la necesitate caracterele pot fi mărite sau pot fi schimbate culoarea textului, inclusiv varianta audio a textului. În plus, în majoritatea materialelor video pe care le realizăm, folosim subtitrare sau am folosit limbajul mimico-gestual. CEC a utilizat și echipamentul logistica electoral, astfel ca în fiecare secție de votare să fie utilizat plicurile trafaret sau să fie secțiile de voatre dotate cu cabine de vot speciale. Am pus la dispoziție lupele. Toate aceste acțiuni, desfășurate în cadrul campanei, au drept scop ridicarea gradului de conștientizare a drepturilor electorale a persoanelor cu dizabilități și încurajarea participării la vot, implicarea în viața politică”, a mai spus Russu.

Doina Secrieru

Share