Gheorghe Brega: Am mare încredere în misiunile de evaluare, chiar dacă sunt de cele mai multe ori radiografii sumbre

Gheorghe Brega: Am mare încredere în misiunile de evaluare, chiar dacă sunt de cele mai multe ori radiografii sumbre

Prim-ministrul interimar Gheorghe Brega a participat astăzi la conferința de presă dedicată misiunilor de evaluare din partea Uniunii Europene a instituțiilor statului de drept din Republica Moldova, alături de șeful Delegației UE în țara noastră, Pirkka Tapiola, anunță serviciul de presă al Guvernului.

Cu acest prilej Premierul în exercițiu a menționat că subiectul prezenței unei misiuni de experți se bucură de un interes sporit din partea societății. „Am făcut un pas absolut necesar care ne va permite să vedem la ce nivel suntem atunci când vorbim despre procesul de reformare a sectorului justiției sau cel al luptei cu corupția” a spus Gheorghe Brega.

Premierul în exercițiu a garantat suportul necesar din partea Guvernului Republicii Moldova, în măsura competențelor ce-i revin, ca misiunea de experți să-și desfășoare activitatea fără impedimente. Gheorghe Brega a menționat că asistența acordată de UE Republicii Moldova reprezintă un instrument real, viabil și util pentru autorități în calibrarea normelor de drept și actualizarea mecanismelor instituționale de investigare a marii corupții, precum și a corupției generalizate din cadrul aparatului de stat și instituțiilor publice. „Am mare încredere în misiunile de evaluare, chiar dacă acestea sunt de cele mai multe ori radiografii sumbre a ceea ce există și a ceea ce avem de făcut în lungul nostru drum european”, a conchis Gheorghe Brega.

Evaluarea va permite identificarea punctelor forte și slabe ale sistemului și va sprijini eforturile naționale de consolidare a principiilor statului de drept, restabilirii încrederii populației în instituțiile de drept și a revenirii la calea europeană a creșterii economice și a prosperității. La finele exercițiului misiunii, instituțiile evaluate vor avea parte de sfaturi și recomandări profesioniste și obiective în ceea ce privește implementarea reformei în sectorul justiției, sistemului anti-spălare de bani și sistemului anti-corupție.

Misiunea de evaluare din partea Uniunii Europene, compusă din 15 experţi din organizaţii similare din ţările UE, va monitoriza Centrul Național Anticorupție, Comisia Națională pentru Integritate, Curtea Constituțională, Procuratura Generală, Institutul Național de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, Ombudsmanul și Ministerul de Justiție.

Doina Secrieru

Share