Maia Sandu avertizează: Activitatea partidelor ce se finanțează corect ar putea fi paralizată

Maia Sandu avertizează: Activitatea partidelor ce se finanțează corect ar putea fi paralizată

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a înaintat o scrisoare către Comisia Electorală Centrală (CEC), Ambasada UE la Chișinău și mai multe instituții europene privind riscul de blocare pentru o lună a partidelor politice ce se finanțează corect, transmite Oficial.

În cadrul unei conferințe de presă, lidera PAS, Maia Sandu, a spus că în Legea privind finanțarea partidelor a fost găsit un nou abuz din partea guvernării.

„Știm că PDM își finanțează activitatea netransparent și obligă oamenii să semneze precum că au donat, dar aceste donații nu au fost făcute. Acum se creează impedimente pentru partidele politice ce se finanțează corect. Noi am găsit un nou abuz în Legea privind finanțarea partidelor politice. Dacă nu se vor întreprinde măsurile necesare, de la 1 decembrie 2018 până la 1 ianuarie 2019 activitatea partidelor politice ce se finanțează corect va fi paralizată”, a spus Maia Sandu.

Sergiu Litvinenco, membru în Biroul Permanent Național al PAS, a oferit mai multe detalii în acest sens.

„La originea problemei stă un amendament la proiectul Legii privind sistemul mixt. Un amendament care a fost votat și acceptat și introdus în Lege. Prevederea din art. 47 din Codul Electoral, unde este prevăzut că, odată cu începerea perioadei electorale, partidele politice nu vor putea accepta donații în contul lor și în cel deschis pentru alegeri. Perioada electorală începe la 1 decembrie, iar contul „Fond electoral” după înregistrarea concurentului. La CEC dosarul se depune la 26 decembrie și încă vreo 10 zile este necesar pentru a analiza dosarul. Suntem în situația în care în perioada decembrie-ianuarie să fie blocată activitatea financiară a partidelor politice, mai ales că este perioada când un partid întreprinde măsuri de informare a cetățenilor, de promovare, achitare a sediului, transport etc.”,  a spus Sergiu Litvinenco.

Cristina Parfeni

Share