Năstase a prezentat Declaraţia privind Consensul politic naţional Comisiei de la Veneția

Năstase a prezentat Declaraţia privind Consensul politic naţional Comisiei de la Veneția

Andrei Năstase, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr s-a întâlnit, la 9 mai curent, cu membrii Comisiei de la Veneţia şi cu o delegaţie a OSCE/ODIHR.

Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, întâlnirea a avut loc la invitaţia șefului Biroului Consiliului Europei de la Chișinău, Jose Luis Herrero şi s-a desfăşurat în contextul promovării de către PD şi PSRM a proiectelor de lege privind revizuirea legislației electorale a Republicii Moldova.

Din componenţa delegaţiei Comisiei de la Veneţia fac parte  Oliver KASK (Estonia), Eirik HOLMØYVIK (Norwegia), Thomas MARKERT, Secretar General al Comisiei de la Veneţia, Pierre GARRONE, Şeful Departamentului partide politice şi alegeri. OSCE/ODIHR este reprezentat de Oleksii LYCHKOVAKH, consilier electoral şi Tatyana BOGUSSEVYCH, expert.

În cadrul întrevederii Andrei Năstase a susţinut poziţia comună a opoziţiei cu privire la neadmiterea în interesul unui singur om şi a partidului pe care îl controlează a schimbării sistemului electoral şi a reiterat solicitarea comună de retragere imediată a proiectelor de lege privind modificarea sistemului electoral din Parlament.

În acelaşi context, Preşedintele Paltformei Demnitate şi Adevăr  a prezentat interlocutorilor Declaraţia privind Consensul politic naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional, semnată de cinci partide de opoziţie, susţinută şi de alte entităţi politice şi civice. 

Amintim că, Declaraţia conţine cerinţa expresă de organizare a   următoarelor   alegeri   parlamentare   în  baza   sistemului   actual proporțional,   cu   aducerea  în   ordine   a   listei   alegătorilor, depolitizarea   reală a   CEC şi a CCA,  îmbunătățirea   condițiilor   de   vot  pentru   Diaspora, combaterea reală a coruperii alegătorilor, asigurarea accesului egal la mass-media pentru toți concurenții electorali, neadmiterea falsificării rezultatelor scrutinului şi, nu în ultimul rând, subliniez necesitatea modificării cadrului normativ pentru transparentizarea modului de finanțare a partidelor politice şi a tuturor concurenţilor electorali. 

Doina Secrieru

 

Share