Oficial! Silvia Radu și Nicolae Ciubuc – noii miniștri în Guvernul Filip

Oficial! Silvia Radu și Nicolae Ciubuc – noii miniștri în Guvernul Filip

Astăzi a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de învestire a noilor miniștri desemnați în Guvernul Filip, informează Oficial.

Ceremonia de semnare a decretelor a avut loc la Reședința de Stat, acestea fiind semnate de șeful Legislativului, Andrian Candu, care a exercitat temporar interimatul funcției de Președinte al țării.

În acest fel, Candu s-a adresat noilor miniștri. „Sunt funcții în care, cu siguranță, veți reuși să excelați și să aveți performanțe. Fiecare dintre cei doi miniștri au avut performanțe într-un anumit domeniu. Domeniile în care urmează să activați sunt foarte complexe, ambele fiind foarte importante pentru Republica Moldova”, a precizat el.

Totodată, Candu s-a referit la decizia Președintelui Republicii Moldova de a refuza candidaturile propuse la funcția de miniștri. „Țin să constat și să regret cele ce se întâmplă astăzi în forma respectivă. Nimeni nu e mai presus de lege și toți trebuie să respectăm Constituția. În cazul în care Președintele a decis că nu respectă legea, atunci sunt împuternicirile care sunt date de Constituția Republicii Moldova. Fiecare instituție din stat trebuie să respecte legea și să-și desfășoare activitatea în baza competențelor. Îmi pun un semn de întrebare, dacă în general avem nevoie de instituția președinției, poate nu e nevoie și să nu mai cheltuim bani pe instituția dată. Președinția Republicii Moldova trebuie să fie acea instituție care să balanseze puterea în stat, ci nu un jucător politic. Astăzi, am fost puși în fața unui fapt împlinit și anume a acestui refuz, iar Curtea Constituțională a venit cu decizia sa. Sperăm că nu vor mai fi astfel de cazuri”, a declarat Candu.

Prim-ministrul Pavel Filip a comunicat despre necesitatea efectuării unor obiective până la alegerile parlamentare. „Este o zi importantă astăzi pentru Guvern și pentru dumneavoastră, fortificăm echipa guvernamentală. Dosarele pe care le luați nu sunt simple, intrați din mers în realizarea obligațiunilor de serviciu. Mai avem nu mult timp până la alegerile parlamentare și trebuie să reușim și alte reforme, pe care nu le-am făcut până acum. Am toată certitudinea și sunt recunoscător că s-au aprobat aceste 2 candidaturi, care au în spate experiență, experiență managerială. Nu știu dacă o să vă ofer foarte multe clipe plăcute la Guvern, ci – mai degrabă multă muncă”, a precizat el.

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu, s-a referit la decizia lui Igor Dodon. „Eu cred că domnul Dodon a încercat să ne arate puțin mușchi ca să nu zică lumea că este un președinte de decor. Sunt convinsă că aportul meu la acest minister, care este destul de complicat, este necesar. Eu voi aduce o nouă viziune managerială asupra modernizării sistemului de sănătate”, a menționat aceasta.

Totodată, ea s-a referit la modul în care a acceptat funcția. „Mi-a propus această funcție domnul Pavel Filip, dumnealui m-a chemat la el și mi-a explicat viziunea sa, cum ar trebui sa fie noul ministru, fiindcă toate persoanele de până acum au fost specialiști și nu au reușit să demonstreze ceva. A doua zi, am fost invitată la partid și am vorbit cu Vlad Plahotniuc, cu partidul, cu Pavel Filip. Nu îmi doream să intru în Guvern, dar domnul Filip m-a rugat și m-a convins”, a declarat ea.

La rândul său, noul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc, a comunicat despre experiența sa în domeniu. „În spate am experiență suficientă pentru a aduce reforme în ministerul respectiv. Reieșind din probleme, avem foarte mult de muncit. Sectorul agricol are nevoie de ample reforme, avem mai multe obiective trasate pentru a interveni în soluționarea problemelor”, a conchis el.

De menționat că, magistrații Curții Constituționale l-au suspendat din funcție pe Președintele Igor Dodon în cazul desemnării noilor membri ai Guvernului, după ce acesta a refuzat deliberat executarea obligațiilor stipulate de Constituție, respingând de două ori candidaturile propuse de Prim-ministru. Astfel, Curtea Constituțională a constatat, la cererea unui grup de deputați, circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru asigurarea exercitării atribuţiilor constituţionale în scopul numirii candidaţilor propuşi de Prim-ministrul Republicii Moldova pentru funcţiile de  miniștri şi intrării acestora în exercitarea mandatului.

Mihaela Conovali

Share