Socialiştii solicită opinia comunităţii internaţionale cu privire la procedura de alegere a preşedintelui ţării prin vot direct
Astăzi Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că socialiştii consideră că procedura prin care s-a ajuns la alegerea preşedintelui ţării prin vot direct trezeşte foarte multe semne de întrebare şi dubii în legătură cu care vor solicita opinia comunităţii internaţionale. Totodată socialiştii consideră că apelurile la boicotarea alegerilor prezidenţiale nu au sens, deoarece prin acestea se urmăreşte demoralizarea opoziţiei şi se face jocul oligarhilor. Igor Dodon a mai spus că în cazul dacă comunitatea internaţională va recunoaşte drept legală procedura de alegere a şefului statului, el este pregătit să candideze la această funcţie din numele PSRM, dacă formaţiunea îl va înainta.
Referindu-se la decizia Curţii Constituţionale de a modifica procedura de alegere a şefului statului Igor Dodon a menţionat următoarele: „ Ar fi fost mai bine dacă Constituţia RM era să fie modificată prin vot în Parlament de către 67 de deputaţi, şi acest lucru noi l-am propus de cîteva ori, mai mult ca atît, am mers şi la CC unde am cerut acest lucru. Sau Constituţia putea fi modificată prin referendum, pentru că semnăturile practic au fost colectate de către „Platforma DA”. Modificările s-au făcut de Curtea Constituţională”. Potrivit lui Dodon, acest lucru a trezit mai multe dubii asupra legitimităţii acestei proceduri. „Dacă s-ar fi modificat prin referendum sau în Parlament, legitimitatea clar că era mult mai mare. Din aceste considerente, noi, socialiştii vom solicita opinia comunităţii internaţionale şi în special a Comisiei de la Veneţia referitor la procedura de alegere a preşedintelui RM”, a declarat Igor Dodon.
Dodon a menţionat că dacă procedura va fi considerată perfect legală, PSRM va participa în campania electorală prezidenţială şi va avea propriul candidat la alegerile date, dar în acelaşi timp nu va renunţa la obiectivele de bază ale partidului precum sînt: desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu alegerile directe ale preşedintelui ţării şi eliberarea din funcţii a conducătorilor unor instituţii precum CEC, CCA, CNA ş.a. Igor Dodon a subliniat că în acest sens protestele vor continua.
Igor Dodon s-a adresat cu un îndemn către partenerii externi şi către guvernare să dea dovadă de înţelegere şi să organizeze alegeri parlamentare în acest an cît mai curînd posibil, deoarece aceasta şi-o doresc majoritatea cetăţenilor.
În contextul apelurilor declarate de boicotare a alegrilor prezidenţiale Igor Dodon a spus că acestea, în opinia socialiştilor, sunt contraproductive din următoarele considerente: în primul rînd boicoterea alegerilor prezidenţiale nu asigură atingerea obiectivului – alegeri parlementare anticipate. În cel de-al doilea rînd boicoterea alegerilor prezidenţiale se face în interesul oligarhilor de la guvernare. „Dacă opoziţia boicotează aceste alegeri, atunci vom avea un preşedinte ales de popor care va fi reprezentantul guvernării. Dar preşedintele are pîrghii pentru a schimba viitorul ţării şi este un garant al stabilizării şi al dezvoltării ţării. În anul acesta avem şansa să alegem un reprezentant al opoziţiei în funcţia de preşedinte. Mă adresez colegilor de opoziţie să nu boicoteze alegerile, deoarece miza este prea mare – soarta RM.”
În altă ordine de idei Igor Dodon a spus că este pregătit să candideze la funcţia de preşedinte al RM în cazul în care procedura de alegere a şefului statului va fi legitimă şi dacă partidul va decide să înainteze candidatura sa la această funcţie.
Doina Secrieru