Previziuni scandaloase pentru anul 2017
„Având în vedere că schimbarea are mereu loc în vremuri de criză, 2017 ar putea fi ca un semnal de alarmă când se va putea observa o adevărată abatere de la modul în care se fac afacerile de obicei, atât în ce privește expansionismul băncii centrale, cât și cu privire la politicile de austeritate ale guvernului ce au caracterizat criza de după 2009”, a declarat Steen Jakobsen, economist șef la Saxo Bank.
Continuând tradiția de a face o selecție de propuneri ce au ca scop generarea discuțiilor legate de ceea ce ar putea șoca sau surprinde randamentul investițiilor în anul ce urmează, previziunile din acest an includ mai multe scenarii, inclusiv o redresare a creșterii în China, o revenire a băncilor din Italia, Brexitul făcând loc Bremain-ului și dorința UE de se a schimbape fondul reacțiilor populiste, ca să enumerăm doar câteva.
Previziunile Controversate ale Saxo Bank pentru 2017:
1. PIB-ul Chinei se umflă la 8%, iar SHCOMP ajunge la 5000
China înțelege că a ajuns la capătul drumului pentru faza de creștere a producției și infrastructurii și, printr-un program masiv de stimulente prin politici fiscale și monetare, deschide piețele de capital pentru a face cu succes tranziția către o creștere determinată de consum. Acest lucru are ca rezultat o creștere de 8% în 2017, revitalizarea datorându-se creșterii din sectorul serviciilor. Euforia generată de creșterea determinată de consumul privat duce la dublarea Shanghai Composite Index față de nivelul din 2016, depășind 5000.
2. Un Fed disperat ia exemplul Băncii Japoniei pentru a readuce obligațiunile guvernamentale pe 10 ani la 1,5%
Pe măsură ce dolarul SUA și dobânzile americane cresc într-un mod din ce în ce mai dureros în 2017, politica fiscală determinată de testosteron a noului președinte al SUA face ca randamentele SUA pe 10 ani să ajungă la 3%, ceea ce cauzează panică în piață. Aflată la buza prăpastiei, Rezerva Federală copiază controlul curbei randamentului de la Banca Japoniei, aducând randamentul guvernamental pe 10 ani la 1,5%, dar, dintr-o perspectivă diferită, introducând de fapt QE4 (relaxarea cantitativă 4) sau QE la infinit. Acest lucru, la rândul său, determină lichidarea capitalurilor proprii globale și a piețelor de obligațiuni, ducând la cele mai mari câștiguri pentru piețele de obligațiuni din ultimii șapte ani. Vocile critice se pierd în strigătele de bucurie ale încă unei redresări alimentate de banca centrală.
3. Rata nerambursării pentru randament mare depășește 25%
Având în vedere că rata medie a nerambursării pe termen lung pentru obligațiunile cu randament mare este la 3,77%, sărind, pe parcursul recesiunilor din SUA din 1990, 2000 și 2009 la 16%, 10% și 12%, respectiv, în 2017 ratele de nerambursare ajung la 25%. Pe măsură ce atingem limitele intervenției din partea băncii centrale, guvernele din toată lumea fac mișcări în direcția stimulentelor fiscale, ducând la o creștere a dobânzilor (de exemplu, Japonia), adâncind, astfel, dramatic curba randamentului. Pe măsură ce trilioane de obligațiuni corporative au de suferit, problema este exacerbată de o îndepărtare de fondurile de obligațiuni, de spread-uri care se măresc, făcând imposibilă refinanțarea datoriei cu grad scăzut. Având în vedere că ratele nerambursării ajung la 25%, actorii corporativi ineficienți nu mai sunt viabili, permițând o alocare mai eficientă a capitalului.
4. Brexit nu mai are loc pentru că Marea Britanie rămâne (Bremain)
Revolta populistă globală, observată pe ambele maluri ale Atlanticului, obligă conducerea UE să adopte o poziție mai cooperantă față de Marea Britanie. Pe măsură ce negocierile evoluează, UE face concesii cheie legate de imigrație și drepturi de activare în altă țară pentru companiile britanice care oferă servicii financiare, iar în momentul în care Articolul 50 va fi invocat și adus în fața Parlamentului, acesta va fi refuzat în favoarea noului acord. Marea Britanie este menținută pe orbita UE, Banca Angliei crește dobânda la 0,5%, iar EURGBP se prăbușește la 0.7300 – invocând simbolismul anului 1973, atunci când Marea Britanie a intrat în EEC.
5. Doctorul cupru răcește
Cuprul a fost una dintre mărfurile câștigătoare în urma alegerilor din SUA; totuși în 2017 piața începe să-și dea seama că nou președinte se va lupta să livreze investițiile promise, iar creșterea prognozată pentru cererea în cazul cuprului nu se va materializa. În fața unei nemulțumiri din ce în ce mai mari pe plan local, președintele Trump dă mai tare volumul protecționismului, introducând bariere comerciale care vor aduce numai necazuri piețelor emergente, dar și Europei. Creșterea globală începe să scadă în timp ce cererea Chinei pentru metale industriale arată ca și cum aceasta s-a mișcat către o creștere bazată pe consum. În momentul în care cuprul HG trece peste de linia de tendință de suport, întorcându-se în 2002, la 2$/lb, barierele se deschid și un val de vânzări speculative va duce la o scădere a cuprului la minimul din timpul crizei financiare din 2009, la 1,25$/lb.
6. Câștiguri imense pentru Bitcoin, pe măsură ce criptovalutele cresc
Pe parcursul mandatului președintelui Trump, cheltuielile fiscale americane cresc deficitul de buget al SUA de la 600 de miliarde $ la 1,2-1,8 trilioane $. Aceasta face ca creșterea în SUA și inflația să crească până la cer, forțând rezerva Federală să accelereze creșterea, iar dolarul american atinge noi vârfuri. Acest lucru crează un efect de domino în piețele emergente, mai ales în China, care va începe să caute alternative la sistemul banilor fiat dominat de dolarul american și încrederea sa excesivă în politica monetară americană. Asta duce la o popularitate în creștere a alternativelor criptovalutare, iar Bitcoin beneficiază cel mai mult. Pe măsură ce sistemele bancare și statele suverane Rusia și China se îndreaptă către acceptarea Bitcoin ca o alternativă parțială la USD, Bitcoin își triplează valoarea, de la actualul nivel de 700$ la 2100$.
7. Reforma din sistemul de sănătate american declanșează panica în acest sector
Cheltuielile din sistemul de sănătate se află la aproximativ 17% din PIB în comparație cu media la nivel mondial de 10%, iar o parte din ce în ce mai mare a populației americane nu-și poate plăti facturile medicale. Mobilizarea inițială a acțiunilor medicale după victoria lui Trump se disipă repede în 2017, căci investitorii își dau seama că administrația nu va aplica un tratament ușor sistemului sanitar, lansând în schimb reforme masive pentru sistemul de sănătate neproductiv și scump din SUA. ETF-ul fondului SPDF al Sectorului de Sănătate scade 50% la 35$, închizând cea mai spectaculoasă piață în creștere în rândul capitalurilor proprii americane de la criza financiară încoace.
8. În ciuda lui Trump, peso-ul mexican ia avânt, mai ales față de dolarul canadian
Piața a supraestimat în mod drastic intenția reală a lui Donald Trump sau chiar capacitatea de a fi mai strict în ce privește comerțul cu Mexic, permițând peso-ului care nu o ducea prea bine să crească. Între timp, Canada are de suferit căci dobânzile mai mari au inițiat o criză a creditelor pe piața imobiliară. Băncile canadiene cedează la presiune, forțând Banca Canadei să intre în modul de relaxare cantitativă și să injecteze capital în sistemul financiar. În plus, CAD subperformează, căci Canada se bucură mult mai puțin de redresarea creșterii americane decât în trecut din cauza golirii de multă vreme a bazei de producție a Canadei, transformată în vid de globalizare și ani de valută excesiv de puternică. CADMXN se corectează până la 30% de la vârfurile din 2016.
9. Băncile italiene sunt cel mai performant activ în capitaluri proprii
Băncile germane sunt prinse în spirala dobânzilor negative și a curbelor de randament plate și nu pot accesa piețele de capital. În cadrul UE, salvarea unei bănci germane înseamnă, inevitabil, salvarea unei bănci UE, iar acest lucru vine chiar la momentul potrivit pentru băncile italiene care sunt împovărate de credite neperformante și de o economie locală în stagnare. Noua garanție permite sistemului bancar să recapitalizeze și se stabilește o Bancă Europeană de Creanțe Incerte pentru a curăța bilanțul din eurozonă și pentru a pune din nou în funcțiune mecanismul creditelor bancare. Acțiunile băncilor italiene se redresează cu peste 100%.
10. UE stimulează creșterea prin euro-obligațiuni mutuale
Confruntate cu succesul partidelor populiste în Europa și cu victoria dramatică a partidului de extremă dreapta a lui Geert Wilders în Olanda, partidele politice tradiționale încep să se îndepărteze de politicile de austeritate și favorizează, în schimb, politici keynesiene lansate de președintele Roosevelt după criza din 1929. UE lansează un plan de stimulente pe șase ani de 630 de miliarde de EUR susținut de președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, însă, pentru a evita diluare ce a rezulta din creșterea importurilor, liderii UE anunță emiterea obligațiunilor UE, la început îndreptate către 1 trilion € în investiții în infrastructură, întărirea integrării regiunii și aducerea fluxurilor de capital în UE.
www.realitatea.net