Republica Moldova –  în top 5 ţări din lume după ponderea remitenţelor în PIB

Republica Moldova – în top 5 ţări din lume după ponderea remitenţelor în PIB

Cu o pondere de 25 la sută a transferurilor migranţilor în Produsul Intern Brut (PIB) în anul 2013, Republica Moldova ocupă locul patru într-un top alcătuit de Banca Mondială.

Deşi ca pondere în PIB remiterile au crescut nesemnificativ faţă de anul precedent, când s-au cifrat la 24 la sută, Moldova a coborât o poziţie în clasamentul celor mai dependente ţări de banii veniţi de la cetăţenii care muncesc peste hotare.

Pe primul loc în TOP 10 ţări recipiente de transferuri în raport cu PIB-ul continuă să se afle Tadjikistan cu o pondere de 42 la sută, urmat de Kîrgîzstan (32%) şi Nepal cu 29 la sută. Republica Moldova este urmată în top de Samoa şi Lesotho, cu 24 la sută, Haiti şi Armenia, cu 21 la sută, Gambia, cu 20 şi Liberia, cu 18 la sută.

În clasamentul ţărilor cu cele mai mari remitenţe după volumul total al acestora, Moldova ocupă poziţia a 58-a.
Transferurile de valută din străinătate rămân o sursă foarte importantă pentru economiile în curs de dezvoltare.

Oficialităţile afirmă însă că remitenţele joacă un rol mai mic în creşterea economiei. Dacă în 2008 acestea reprezentau 33 la sută din Produsul Intern Brut, în anul 2011 ponderea acestora a coborât la 21 la sută, însă în ultimii doi ani au ajuns la 25 la sută.

Banca Mondială plasa Republica Moldova pe locul doi în lume în anul 2008, când transferurile ce au venit în ţară de la cetăţenii care muncesc peste hotare au atins maximul istoric de 1660.9 milioane de dolari SUA.

Transferurile către persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile din Republica Moldova ar putea să atingă în acest an nivelul dinaintea crizei, dacă tendinţele de creştere consemnate în ultimele luni se vor menţine până la finele anului, sânt de părere experţii financiari.

După opt luni, intrările de bani pe canalul transferurilor prin sistemul bancar moldovenesc au ajuns la 1,1 miliarde de dolari, cifră comparabilă cea înregistrată în perioada similară a anului 2008, ce a precedat criza, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei.

Transferurile de mijloace băneşti în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile din Republica Moldova au depăşit 12 miliarde de dolari SUA, în anii 1999-2013, sumă ce depăşeşte de trei ori valoarea stocului investiţiilor străine directe.

Sursa: MOLDPRES cu referire la studiul BM „Migraţia şi fluxurile de remitenţe: tendinţe recente”.

Mihaela Rotari

Share