Sula: Datorită vouă infrastructura post –recoltă din RM se va îmbogăți cu încă șapte frigidere

Sula: Datorită vouă infrastructura post –recoltă din RM se va îmbogăți cu încă șapte frigidere

În cadrul Programului de granturi pentru infrastructura post-recoltă ”Accesul la piețele de desfacere” al proiectului Agricultura Competitivă în Moldova, 26 de grupuri de  producători au fost acceptați spre finanțare și vor primi granturi  în valoare totală de 6 mln. dolari SUA, pentru realizarea proiectelor sale investiționale, costul cărora atinge cifra de 15 mln. dolari SUA”, a declarat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion SULA în cadrul ceremoniei oficiale de înmânare a certificatelor confirmative de alocare a granturilor grupurilor de producători.

”Astăzi, înmânăm certificatele confirmative la încă șapte 7 grupuri de producători, care s-au ambiționat să efectueze investiții de circa 4 mln. dolari SUA, dintre care cca. 1,6 mln. dolari SUA sunt acordate în calitate de grant”, a specificat Ministrul Ion SULA.

Cele șapte grupuri de producători au participat la al treilea apel de granturi, desfășurat în perioada aprilie-iunie 2015. În total, la acest apel, au participat 16 cooperative de întreprinzători agricoli, dintre care Comisia de evaluare și selecție a aprobat spre finanțare 14 dosare.

”Datorită vouă infrastructura post –recoltă din Republica Moldova se va îmbogăți  cu încă șapte frigidere cu capacități de păstrare de la 170 până la 1500 tone, în – Ialoveni, Căușeni, două în Edineț, Cahul, Ungheni și Hâncești. În special, ne bucurăm pentru proiectele care prevăd în afară de depozitele frigorifice, și instituirea caselor de ambalare, precum este proiectul Cooperativei din Edineț, ”ASPECT FRUCT”, a zis Ministrul Agriculturii.

Programul de granturi pentru infrastructura post-recoltă ”Accesul la piețele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale ”Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) a fost lansat în 2014, fiind  organizate 3 runde de selectare a dosarelor,  la care au participat 29 cooperative de întreprinzători agricoli, acceptați spre finanțare fiind 26 de grupuri din 14 raioane ale țării. Conform datelor oferite de AIPA, 13 grupuri de producători agricoli, deja au primit suportul financiar nerambursabil în valoare de  3,2 mln. dolari SUA, imediat ce au venit cu confirmarea contribuției proprii în realizarea proiectelor investiționale.

Următorul apel al Programului de granturi al proiectului MAC-P va fi organizat în toamna anului curent.

gr6gr2gr3gr4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Roşca

Share